FULOVÁ, S. Stanovení nejistoty měření optického měřicí stroje pomocí laserinterferometru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Šrámek, Jan

Diplomová práce Bc. Silvie Fulové odpovídá zadání. Práci považuji za původní a pro praxi přínosnou. Metodika splnění cílů práce je zvolená správně. Studentka prokázala schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich správné závěry. Hodnocená práce prokazuje schopnost studentky i přes stížené podmínky samostatně pracovat a řešit praktické problémy v oblasti hledání nových možností při posuzování nejistoty měření optických souřadnicových měřicích strojů. Tento úkol byl plněn v podmínkách FSI VUT v Brně na souřadnicovém měřicím stroji Micro-Vu SOL 311. Práce je logicky rozdělena na úvod, šest hlavních kapitol, Závěr, dvanáct příloh celkově na 80 stranách. Většina kapitol i přílohy jsou úplné a přehledné, kromě kapitoly 7 a Závěru, které zřejmě z důvodu nedostatku času, studentka nezpracovala odpovídajícím způsobem. Chybí také podrobnější zhodnocení dosažených výsledků uvedených v přílohách a detailnější porovnání výsledků kalibrace CMM za použití pravítek respektive laserinterferometru. Studentka nedoložila výpočty nejistoty měření uvedených v kalibračních listech. Jednotlivé části práce na sebe přirozeně navazují a dokumentují postup řešení i úroveň splnění jednotlivých cílů práce. Za hlavní přínos je možné považovat návrh a realizování všech měření na optickém přístroji a výpočet nejistoty při kalibraci v souladu s metodikou ČMI. Po formální stránce je hodnocená práce zpracována pouze průměrně s větším počtem formálních chyb, včetně nepřesného popisu koláčových grafů, nedokončení textu na str. 52 a textu 7. kapitoly o výsledných nejistotách při kalibraci a o navrhovaných opatřeních. Toto je nutné doložit při obhajobě. Studentka při zpracování diplomové práce vychází z doporučené literatury, kterou iniciativně doplnila o další vhodné tuzemské a zahraniční anglicky psané publikace. Vlastní text je jako celek logicky propojen. Citace jsou správně formálně uvedeny a přehledně rozlišují převzatý a původní text. Výsledek práce prokázal, že autorka získala i pře ztížené podmínky teoretické i praktické zkušenosti z práce s moderním optickým 3D CMM, s technickou českou a anglicky psanou literaturou v oblasti CMM. Práce jako celek představuje inženýrskou publikaci, která může být po doplnění výše uvedených nedostatků využita v praxi. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Jankových, Róbert

Diplomová práce Bc. Silvie Fulové odpovídá zadání. Práci považuji za původní a pro praxi částečně přínosnou. Metodika splnění cílů práce je správná. Studentka prokázala schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich správné závěry. Hodnocená práce prokazuje schopnost studentky samostatně pracovat a řešit praktické problémy v oblasti hledání nových možností při posuzování nejistoty měření optických souřadnicových měřicích strojů. Tento úkol byl plněn v podmínkách FSI VUT v Brně na stroji Micro-Vu SOL 311. Práce je logicky rozdělena na úvod, šest hlavních kapitol, závěr a dvanáct příloh. Všechny kapitoly i přílohy jsou úplné a přehledné, kromě kapitoly 7 a závěru, které nepovažuji za dokončené. Chybí celkové zhodnocení dosažených výsledků uvedených v přílohách a návrh reálných nápravných opatření, která povedou ke splnění deklarovaných parametrů CMM. Požaduji, aby při obhajobě studentka toto doložila (včetně výpočtu nejistot měření uvedených v kalibračních listech). Jednotlivé části práce na sebe přirozeně navazují a dokumentují postup řešení i úroveň splnění jednotlivých cílů práce. Za hlavní přínos je možné považovat návrh a realizování všech měření na optickém přístroji a výpočet nejistoty při kalibraci v souladu s metodikou ČMI. Po formální stránce je hodnocená práce zpracována na požadované úrovni. Výjimku tvoří chyby v abstraktu, drobné chyby při používání interpunkcí i ve větách s dvojtečkou a se vzorci (str. 15, 18, 21, 22, 29 atd.), některé nepřesné formulace nebo překlepy (např. str. 18, 19, 21, 30 atd.) a chybné odkazy v textu (např. str. 43, 45, 52, 54 atd.). Studentce musím rovněž vytknout nepřesné názvy koláčových grafů a nestandardní násobné číslování vztahů/vzorců v kapitole 7. Za zbytečné chyby lze ovšem označit chybný vztah (5.3), nedokončení textu na str. 52 a především nedokončení textu 7. kapitoly o výsledných nejistotách při kalibraci a o navrhovaných opatřeních. Studentka při zpracování diplomové práce vychází z doporučené literatury, kterou iniciativně doplnila o další vhodné tuzemské a zahraniční anglicky psané publikace. Vlastní text je tvůrčím způsobem doplněn o nové myšlenky a jako celek logicky propojen. Citace jsou správně formálně uvedeny a přehledně rozlišují převzatý a původní text. Výsledek práce prokázal, že autorka získala teoretické i praktické zkušenosti z práce s moderním optickým 3D CMM, s technickou českou a anglicky psanou literaturou v oblasti CMM a posuzování shody se specifikací. Práce jako celek představuje inženýrskou publikaci, která může být po dopracování využita v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 133302