JANÁS, J. Vliv fyzických parametrů a stáří silnoproudého vedení na komunikaci pomocí PLC/BPL [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Benešl, Lukáš

Student si zapisoval pouze bakalářskou práci a s předstihem na ni začal pracovat. V průběhu vypracovávání pracoval samostatně a pravidelně konzultoval s vedoucím. Zadní bylo splněno pouze částečně. Chybí část s vizualizací. Samotný text práce má přehlednou strukturu, v níž se čtenář dobře zorientuje. V práci se objevují překlepy a místa, kde chybí číselná hodnota. Grafy byly vypracovány pravděpodobně v MS Excel, kde byl použit defaultní styl, který je odlišný od zbytku práce. Rámeček grafu je někdy až příliš oříznutý a není tak kompletně ze všech stran. Strany 39,42 a 44 mají krátký text a velký prázdný prostor – kazí to vizuální stránku práce. Navrhnutý model technického stavu vedení má potenciál využití například pro distribuční společnosti. Popis jednotlivých tabulek a obrázků je mnohdy pouze povrchní. Dílčí závěry z jednotlivých částí kapitol jsou spíše ojedinělé. Literatura je zastoupena celkem 23 publikacemi, převážná většina je česky psaná, a tak chybí srovnání se zahraniční literaturou. Porovnání obdobných výsledků či měření zde rovněž chybí. Celkově hodnotím práci za zdařilou 70-C.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Mlýnek, Petr

Zadání považuji za splněné jen částečně. Chybí vizualizace modelu a jeho podrobný návrh s ověřením. Výsledky měření měly být aplikovány na navržený model. Dále chybí definice, pro jaký typ PLC komunikace je model navržený. Definice jednotlivých parametrů modelů je slabá, chybí zdůvodnění či práce s jinými zdroji (články s podobnou tématikou). Například, proč se uvažuje 1–1200 metrů mezi trafostanicemi. Zde měla být provedena hlubší analýza a uvažováno více vstupních podmínek. Chybí analýzy uvedených hodnot pro typ kabelu či typ spojky. Dále práci chybí promítnutí výsledků měření do navrženého modelu. GUI či vizualizace také chybí. Po odborné stránce práci chybí diskuse a interpretace výsledků měření. Výsledky měření měly být porovnány s jinými měřeními či zdroji (slabá práce s literaturou). Na základě výše uvedených připomínek hodnotím 50/E. Prosím o zdůvodnění návrh modelu a jednotlivých parametrů v prezentaci.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 130772