PITNER, T. Vliv skin efektu, proximity efektu a vzduchové mezery na ztráty ve vinutí VF tlumivek a transformátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Martiš, Jan

Problém střídavých ztrát tlumivek a transformátorů pro vyšší frekvence používané v měničové technice je velmi obsáhlý a komplexní, ukázalo se, že jeho rozsah výrazně převyšuje rozsah i očekávanou odbornost bakalářské práce. Přesto si student s tématem poradil velmi dobře a prokázal výborné znalosti nejen z oblasti výkonové elektroniky, ale i matematiky a fyziky. Také se dobře naučil pracovat se simulačním softwarem (Ansys Maxwell, FEMM). Student se velmi aktivně věnoval řešení práce, ve velké míře pracoval samostatně, ale dosti využíval i konzultací. Úprava práce je na profesionální úrovni. Větší rozsah práce (přes 100 stran) zde není na škodu, dané téma je naopak mnohem obsáhlejší. Ukazuje se, že zvýšení střídavého odporu vinutí i v případě použití svazkového vodiče může být i za běžných podmínek velmi výrazné, často řádové. Toto téma je tedy velmi perspektivní a má smysl jej dále zkoumat.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Cipín, Radoslav

Student se ve své práci zabývá problematikou ztrát ve vinutí vysokofrekvenčních tlumivek a transformátorů. Práce je psána velmi pečlivě a nevyskytují se v ní gramatické chyby a ani jiné nešvary. Po technické stránce je práce taktéž na velmi vysoké úrovni a student ukázal, že dokáže úspěšně aplikovat získané znalosti a vědomosti při teoretickém a praktickém řešený problematiky na bakalářskou práci dosti nezvyklé. Při srovnávání výsledků by bylo mnohem vhodnější, aby stejnosměrné velikosti elektrických odporů vypočtených a měřených byly totožné, viz např. Obr. 7.10. Značný rozdíl může být způsoben tím, že reálné vinutí má spíše šroubovicový tvar a toto není možné geometricky postihnou ve 2D úloze. V případě páskového vodiče vypočtené hodnoty odporu téměř vůbec nekorelují s měřením, viz Obr. 7.14. Autor v práci uvádí možné příčiny, ale za nejpravděpodobnější je možné považovat to, že veškeré simulace byly prováděny ve 2D a tímto nelze vystihnout skutečný tvar použitého ETD jádra. Ověření, že chyba je způsobena tvarem jádra by bylo možné prostým měřením a simulací páskového vinutí pouze na kostře bez jádra. Zadání diplomové práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 133077