SÚKENÍK, J. Tepelný model vysokootáčkového asynchronního motoru s plným rotorem a vodním chlazením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Toman, Marek

Cílem bakalářské práce bylo vytvořit tepelný model vysokootáčkového asynchronního motoru s měděnou vrstvou na povrchu a vodním chlazením založený na metodě tepelných sítí. Při tvorbě tepelného modelu byl kladen důraz na to, aby bylo možné jej dále rozvíjet. Například, aby bylo možné jej v budoucnu bez velkých obtíží upravit pro stroje s radiálním chladicím kanálem, což je systém chlazení, který se u těchto typů strojů rovněž často využívá. Student na vypracování bakalářské práce zodpovědně a systematicky pracoval a pravidelně využíval konzultací s vedoucím práce. V rámci příprav na sestavení celkového výsledného tepelného modelu stroje, který je poměrně obsáhlý, bylo nutné provést také několik ověřujících výpočtů v programu ANSYS, což nebylo vlastním cílem práce. Student se velmi rychle zorientoval v problematice těchto simulací založených na metodě konečných prvků, což svědčí o jeho dobrých teoretických základech. Výsledná bakalářská práce má velmi dobrou úroveň a je zřejmé, že jejímu vypracování student věnoval velké úsilí. Rovněž za vytvořením výsledného tepelného modelu stroje je velké množství odvedené práce. Vytvořený model bude v budoucnu dále experimentálně ověřen, což nebylo cílem této práce. Všechny body zadání byly splněny a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Vítek, Ondřej

Student se ve své bakalářské práci zabývá tepelným modelem vysokootáčkového asynchronního motoru s plným rotorem a vodním chlazením. V první kapitole se věnuje základnímu teoretickému pozadí přenosu tepla a metody tepelných sítí. V druhé kapitole je popsán způsob výpočtu tepelných odporů se zaměřením na zadaný typ vysokootáčkového rotoru. Ve třetí kapitole je navržena, vytvořena a popsána tepelná síť zadaného vysokootáčkového asynchronního motoru s měděnou vrstvou na povrchu plného rotoru. Jsou zde také definovány geometrické rozměry stroje pro výpočet tepelných odporů. Samotné vztahy pro výpočet tepelných odporů tohoto stroje jsou uvedeny v příloze C. V kapitole 4 je proveden tepelný výpočet stroje pomocí metody tepelné sítě v programu Matlab. Pro posouzení přesnosti tepelné sítě byl také vytvořen model v programu Ansys a vypočtené výsledky v jednotlivých místech (uzlech) stroje porovnány. Bylo dosaženo velmi dobré shody. Práce má logickou strukturu, text práce je dobře srozumitelný jak po slohové, tak i odborné stránce. Nedostatky jsou pouze drobné, např. namísto jho je „myšleně rozděleno“ raději pomyslně rozděleno, nebo rovnice 3.11 nevyjadřuje tvar Ohmova zákona, ale je rovnicí analogickou Ohmovu zákonu. Velmi kladně hodnotím, že práce uceleně řeší teoretické pozadí, tvorbu konkrétního modelu metodou tepelných sítí, ověření a vyhodnocení tohoto modelu srovnáním s výsledky dosaženými metodou konečných prvků. Student splnil zadání beze zbytku a práci doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 133119