HAMŘÍK, L. Ukládání elektrolýzou získaného vodíku do metalhydridového úložiště [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Novák, Vítězslav

Úkolem studenta v bakalářské práci, zadané Ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, bylo seznámit se s principem nízkoteplotní elektrolýzy a s funkcí a vlastnostmi membránových elektrolyzérů a návazným ukládáním vzniklého vodíku především do metalhydridových úložišť. V rámci praktické části bylo úkolem studenta sestavit na základě komerčního elektrolyzéru a metalhydridového úložiště, které jsou na Ústavu elektrotechnologie k dispozici, funkční systém, který by se následně využíval ve spojení s membránový palivovým článkem. Spojení úložiště s palivovým článkem bylo řešeno v paralelně zadané práci. Vzhledem k velké provázanosti obou témat, museli oba studenti velmi úzce spolupracovat. Zprovoznění elektrolyzéru bylo spíše detektivní činností. Přes všechnu snahu i přes zkontaktování výrobce se nepodařilo sehnat provozní příručky ke konkrétnímu modelu zařízení, ale pouze k následující verzi. Ta již měla být osazená komunikačním rozhraním, tvořeným displejem a ovládacími tlačítky. Verze, kterou měl student k dispozici, byla osazena pouze komunikačním portem. Bez vhodných ovladačů a znalosti vnitřního řízení elektrolyzéru a instrukční sady tak nebylo možné navázat s elektrolyzérem komunikaci a provádět případně jeho detailnější nastavování. Ze stejného důvodu bylo v průběhu práce upuštěno od myšlenky proměřit ampérvoltové charakteristiky elektrolyzéru. To by bylo možné pouze v případě kompletní „rozborky“ elektrolyzéru, k čemuž vedoucí práce prozatím nenašel odvahu. V každém případě student sestavil funkční systém, který kromě výroby a ukládání vodíku zároveň monitoruje a ukládá průběžně zjišťovaná data v elektronické podobě. Ve spojení s palivových článkem se předpokládá využití celého zařízení v laboratorních cvičeních pro výuku studentů. Student průběžně plnil požadavky časového plánu a jednotlivé etapy plnění úkolu předkládal v dohodnutých termínech. K práci přistupoval samostatně a s velkým osobním zaujetím. Využíval doporučenou literaturu i možnosti osobních konzultací, na které chodil vždy dobře připraven. Úroveň předložené práce je jak po stránce jazykové, tak po stránce obsahové, dobrá a odpovídá požadavkům kladeným na závěrečnou práci. Na závěr je také nutné podotknout, že celá práce vznikala v omezujících podmínkách „covidových“ opatření. Přesto student i jeho kolega, pracující na palivovém článku, trávili v laboratořích velké množství času a zadaného úkolu se zhostili se ctí. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Libich, Jiří

Bakalářská práce studenta Lukáše Hamříka se zabývá výrobou a skladováním vodíku prostřednictvím elektrolyzéru a metalhydridového uložiště. Vlastní téma i koncept práce hodnotím jako aktuální a přínosný. Z formálního pohledu práce nedodržuje citační normu ČSN ISO 690 chybný zápis odkazů v textu (odkaz se píši před tečkou na konci věty). Pochvalu zaslouží pěkně zpracovaný teoretický úvod ve vztahu k elektrolýze z elektrochemického hlediska. Z věcného pohledu nemám k práci zásadnějších připomínek, vytknul bych jednotku tlaku psi na Obrázku 6.2, která je nevhodně zvolena, jelikož jak v Tabulce 6.1 tak v celé práci je zmiňována nám daleko bližší jednotka bar. Pochvalu zaslouží virtuální rozhraní pro ovládání systému v programu LabVIEW spolu s ovládací „krabičkou“. Práce obsahuje výčet citací 16 zdrojů, z nichž 2 odkazují na otevřenou encyklopedii Wikipedie, tuto encyklopedii nelze považovat za relevantní zdroj. Obsáhlost a náročnost řešené problematiky by zasloužila komplexnější studium odborné literatury. I přes zmíněné drobné nedostatky, cíle uvedené v zadání práce byly zcela splněny. Bakalářská práce obsahuje přínosné a zajímavé výsledky. Doporučuji tuto bakalářskou práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 133349