KEJÍK, T. Měření kvalitativních parametrů v přístupové síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Grenar, David

Bakalářská práce studenta Tomáše Kejíka na téma Měření kvalitativních parametrů v přístupové síti je dobře obsahově strukturována. Po teoretickém seznámení s danou problematikou student plynně přechází k vytvoření konfigurace se zaměřením na ověření vlastností kvalitativních parametr měřených v přístupové síti. Práce řeší aktuální problém, a to rostoucí požadavky na přístupové sítě, jež jsou závislé na exponenciálním růstu využívání. Praktická část práce se věnuje softwarovému emulátoru a vytvoření testovacího scénáře. Dále je v praktické části vyhotoven skript pro generování naměřených dat ve vybrané části topologie. Výsledky práce lze aplikovat a dále rozšířit. Student v průběhu plnění zadání bakalářské práce pravidelně konzultoval a aktivně rozvíjel další postupy řešení práce. Formální i obsahová stránka předkládané práce splňuje zadání práce.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Slavíček, Karel

Cílem bakalářské práce bylo analyzovat přístupové sítě s vysokou kapacitou z pohledu klíčových přenosových parametrů, zejména zpoždění a kolísání zpoždění (jitteru) a vlivu těchto parametrů na multimediální přenosy. Téma práce je poměrně rozsáhlé, obzvlášť seznámení se a konfigurace testovacího generátoru síťového provozu jistě stály nemalé úsilí. Práce působí na první dojem poněkud neuspořádaně, při bližším zkoumání a se znalostí ročníkové práce studenta je však zřetelný značný pokrok, který ve svých znalostech učinil od začátku řešení bakalářské práce do jejího odevzdání. Práci by se dalo vytknout několik nedostatků, zejména nepříliš podrobné vysvětlení, proč student zvolil použitou metodu číselné charakteristiky kolísání zpoždění přenosu a jistá roztříštěnost informací v několika kapitolách práce. Vzhledem k nepochybnému pokroku, který student při řešení práce vykonal, rozsahu a náročnosti tématu a množství práce, které bylo potřeba pro získání všech prezentovaných dat navrhuji hodnocení B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 133377