HAUSNER, R. Zvyšování spolehlivosti komunikační sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Koton, Jaroslav

V rámci práce jsou sice popsány přístupy ke zvýšení spolehlivosti datové komunikace sítě LAN, ale ty jsou velmi omezené. Provedené experimenty při různých konfiguracích aktivních prvků (a logické topologii sítě) jen potvrzují funkčnost záložních cest. Není však známa konfigurace aktivních prvků, ani komunikace mezi nimi, aby bylo možné soudit, jak se mění jejich znalost stavu sítě, jak na změny v síti reagují a jak dochází k následnému obnovení komunikace po původní trase. Výsledkem experimentů je tak jen pozorování a konstatování o funkčnosti a dosahované přenosové rychlosti při přenosu datového souboru. Důvody v rozdílných přenosových rychlostech lišících se až o 28% pro jednotlivé scénáře nejsou jinak diskutovány. I s ohledem na skutečnost, že se student v rámci svého stávajícího zaměstnání věnuje správě datových sítí, bylo očekávání vyšší. Přesto zadání práce lze považovat za splněné.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Komosný, Dan

Převážná část práce je rešerše. Vlastním přínosem studenta jsou provedené pokusy, při kterých v počítačové síti odpojoval zvolené kabely či celé aktivní prvky. Následně pozoroval, jak se tato změna projeví při přenosu dat. Tyto pokusy jsou jednoduché a nejsou dobře zdokumentovány. Slabinou práce je, že nebyly přiloženy žádné výstupy. Zejména chybí konfigurace aktivních prvků a naměřená data. Praktický výstup tak nelze blíže zkoumat a hodnotit. Publikované výsledky nejsou využitelné. Formální úprava práce je slabá. Většina obrázků je převzata. Obrázky 1.18, 1.19. a 1.20 jsou zbytečné. Použitá literatura je vhodně zvolena. Závěr. Student provedl experimenty, které však nelze blíže hodnotit z důvodu chybějícího popisu a dat.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 133390