JORDÁNOVÁ, P. Analýza statistické významnosti vlivu socio-ekonomických faktorů na složení odpadu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Šomplák, Radovan

Studentka dobře zvládla komplikovanou situaci a omezené možnosti konzultací způsobené pandemií COVID-19. Rozšířila si znalosti především v oblasti statistického testování hypotéz během samostudia. Dílčí postupy a výsledky studentka pravidelně konzultovala prostřednictvím video hovorů. Rozsah výsledků byl významným způsobem omezen vlivem nedostatku dat kvůli omezené možnosti rozborů odpadu v rámci projektu TIRSMZP719. Oceňuji splnění některých cílů práce alespoň formou popisu obecného postupu a doporučení. Výsledky bakalářské práce považuji za použitelné v praxi a v rámci prací na Ústavu procesního inženýrství na ně budou výzkumníci a studenti dále navazovat. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím písmenem A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pavlas, Martin

Práce se zabývá problematikou statistické analýzy v odpadovém hospodářství, konkrétně v oblasti hodnocení složení zbytkových materiálově nevyužitelných odpadů reprezentovaných SKO, katalogové číslo 20 03 01. Práce souvisí s projektem TIRSMZP řešeným na pracovišti vedoucího práce. Autorka zmiňuje, že množství dat, které byly zpracovány, bylo omezené z důvodů pozastavení terénních prací v projektu TIRSMZP. Jako hlavní řešitel tohoto projektu zmíněné překážky potvrzuji. Přesto lze konstatovat, že zadání práce bylo splněno. Z věcných připomínek uvádím jedinou: * Na začátku kap. 4 by bylo vhodné zopakovat cíl statistického hodnocení - co má být dosaženo aplikací statistických postupů, např. ve vztahu ke stratifikaci. Z formálních náležitostí lze vytknout: * doplnění některých literárních/publikačních zdrojů do seznamu literatury místo uvedení identifikačních údajů do textu (např. str. 14, studie jako výstup z projektu SPETEP, dokument jako výstup projektu TIRSMZP, dále pak str. 32). Přestože se nejedná o veřejné dokumenty, citaci bylo možné vyřešit lépe. * text na str 26 v části Kolmogorovův-Smirnovův test není stylisticky v pořádku * text na str 26 v části Kolmogorovův-Smirnovův test se odkazuje na přílohu č. 1, v seznamu příloh je uvedena příloha č. 1, ale samostatnou přílohu č. 1 nelze dohledat - místo toho používá autorka nevhodné převzaté číslování u nadpisů příloh. * jiné barevné schéma u obr. 8 a obr 9 a 10 (stejné frakce mají jinou barvu). Studentka absorbovala základní vědomosti v předmětné oblasti, které následně využila pro návrh postupu hodnocení složení SKO a postup ověřila na zadané datové sadě. Navržené řešení bude přínosné pro pro další řešení projektů v předmětné oblasti. Přes výše uvedené připomínky konstatuji, že práce splňuje požadavky na bakalářskou závěrečnou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132857