MELICHAR, O. Mapování ozáření kůže při kardiologických zákrocích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Mézl, Martin

Předložená práce studenta Ondřeje Melichara pojednává o mapování ozáření kůže při kardiologických zákrocích. Teoretická část práce seznamuje čtenáře se zobrazovacími metodami v oblasti intervenční kardiologie, principy radiační biologie a ochrany. V další kapitole jsou popsány metody hodnocení možného poškození kůže při intervenčních zákrocích. V praktické části práce student zpracoval dostupná data (protokoly) z klinického pracoviště a implementoval model poškození tkáně v programovém prostředí Unity. Předloženou implementaci hodnotím velice kladně. Navržený nástroj je intuitivní a umožňuje plnou vizualizaci dat z klinického systému a následné zhodnocení. Diskuze výsledků je z mého pohledu dostatečná. Po formální stránce mám drobné výtky pouze k použitému formátu seznamu literatury, kdy jsou samostatně vedeny zdroje pro obrázky. Student pracoval aktivně během celého semestru, sám vyhledával konzultace. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně (A – 92 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Králík, Martin

Student Ondřej Melichar se ve své práci zabýval mapováním ozáření kůže při kardiologických zákrocích. Teoretická část práce je zaměřena na problematiku skiaskopie, ochrany pacienta před ionizujícím zářením a na možnosti hodnocení radiačního poškození kůže při zákrocích využívajících skiaskopii. V praktické části pak student pracoval s daty z FN Hradec Králové, ze kterých nejprve v prostředí Python vytvořil modely ozáření a následně pak v prostředí Unity vytvořil aplikaci pro vizualizaci ozáření na 3D modelu pacienta. K práci nemám vážnější výtky, některé oblasti problematiky jsou v práci sice popsány poměrně stručně, nicméně dostatečně. Oceňuji vytvořenou aplikaci, pro kterou student využil poměrně netradiční prostředí Unity, aplikace je funkční, přehledná a jednoduše ovladatelná. Po formální stránce nemám výtky, struktura práce je logická, pouze kapitola 6 by si zasloužila vhodnější název. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A, 90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 134373