NÁGL, J. Testování autonomních vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Porteš, Petr

Zadáním bakalářské práce Jiřího Nágla byla odborná rešerše na téma testování autonomních vozidel. Student se ve své práci věnoval v úvodní části autonomním vozidlům z hlediska stupně autonomního řízení, konektivity a inteligentních dopravních systémů v souvislosti s projektem C-ROADS. Dále se zaměřil na polygony umožňující testování autonomních vozidel ve světě, ale též na polygony, jejichž vznik se plánuje na území v ČR. Student se v souladu se zadáním věnuje i testování v reálném provozu. V poslední části se věnuje softwarům pro virtuální testování. Obtížnost tématu bakalářské práce spočívala v tom, že byť toto téma patři k velmi aktuálním, dostupné zdroje poskytují buď velmi obecné shrnující a často opakující se informace nebo naopak popisují velmi detailně dílčí téma, které vyžaduje pokročilé znalosti pro jejich pochopení a zpracování. Student pracoval samostatně a na základě dostupných zdrojů shromáždil relevantní informace. Zadání bakalářské práce bylo splněno. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Tobiáš, Martin

Cílem bakalářské práce bylo zpracovat na základě soustředění dostupných podkladů ucelený aktuální přehled o způsobech a možnostech testování autonomních vozidel. Jak je zřejmé z předložené práce, autor soustředil značné množství informací, které následně s plným porozuměním této problematice uspořádal do jednotlivých tematicky zaměřených kapitol. Práce poskytuje případnému zájemci ucelený přehled dané problematiky, od kategorizace autonomních vozidel samotných až po nároky na jejich testování, včetně současných možností provádění těchto testů v ČR i mimo ni. Poměrně malou část práce autor věnoval softwarovým nástrojům pro virtuální testování a v textu napříč celou prací se vyskytují drobné gramatické chyby. Nicméně, bakalářská práce je po stránce obsahové i formální zpracována kvalitně, zadání bylo splněno v celém rozsahu. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131824