JAGNEŠÁK, P. Štípací zařízení pro smykem řízený nakladač [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student se ve své závěrečné práci zabývá konstrukčním návrhem štípacího zařízení pro smykem řízený nakladač. Toto zařízení má být koncipováno jako přídavné snadno připojitelné zařízení na stavební stroj. Práce obsahuje v úvodní části rešeršním přehledem možných technologií a konstrukcí, ale vše jen v obecné rovině. V textu jsou uvedeni výrobci podobných zařízení, ale není provedena rešerše jejich výrobkových řad a porovnání parametrů. Ve druhé kapitole student navrhuje na základě rešeršních znalostí vlastní konstrukci zařízení a v následných podkapitolách pak podrobně rozebírá jednotlivé podsestavy a moduly zařízení. V kapitole třetí je proveden výpočet základních funkčních parametrů zařízení jako štípací síla, časy výsuvu a zásuvu. V další výpočtové čtvrté kapitole jsou kontrolovány pevnostně kritické uzly na zařízení, především čepy, pístní tyč, kontrola svarů pomocí Eurokódu a kontrola šroubů koncového držáku. V poslední 5 kapitole provádí kontrolu stability celého stroje i přídavným zařízením. Textová část práce je provedená pečlivě, přesto mám formální připomínky k uvedenému dosazení hodnot parametrů u některých vzorců, neuvedené citace zdroje některých hodnot. Dále jsou to připomínky k výpočtovým hodnotám, kdy některé dovolené hodnoty napětí (str. 24 a 26) jsou nezvykle vysoké pro pevnostní kontrolu. Schopnost studenta interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich dílčí závěry je velmi dobrá. Uspořádání osnovy práce je logické a práce má v kapitolách návaznost. Formální náležitosti práce jsou splněny. Grafická úprava textové části práce je výborná. Citace jsou převážně dobře zpracovány. Přílohová výkresová část je tvořena výkresem sestavy a výkresem svarku rámu. Dle požadavků zadání nejsou uvedeny libovolné dva výkresy výrobní dokumentace, proto zhoršené hodnocení v položce „využitelnosti“. Předložené výkresy obsahují nedostatky. U výkresu sestavy připojovací rozměry mechanismu, výšky jednotlivých konstrukčních částí a ostatní technické parametry zařízení jako tlak a potřebný průtok. Výkres svarku rámu obsahuje díry o přesnosti polohy na setiny mm. Přes uvedené připomínky je práce hodnotná a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Zeizinger, Lukáš

V první kapitole student shrnuje rešeršní poznatky okolo štípacích zařízení. V následné druhé kapitole se student zabývá koncepčním návrhem. Na to navazují následné kapitoly s dokumentací pevnostního výpočtu a v závěru práce je popsána statická stabilita stroje. Výpočtová dokumentace je v rámci zadání splněna a odpovídá rozsahu bakalářské práce. Měl bych však v této práce výtky v podobě nefunkčních křížových odkazů a celkové digitální provázanosti dokumentu. Mimo výše uvedeného je v práci i několik dalších drobných nedostatků formálního charakteru. Konkrétně se jedná o: - občasné typografické chyby, - špatně jazykově formulovaný výčet s použitím vzorců a nedefinováním zkratek v textu od str. 19 po str. 33, - občasné drobné jazykové nedostatky, - v práci se vyskytuje obrázek, který není textově okomentovaný, viz obr. 1, - občas nevhodné větné formulace. Předložená práce má i přes některé drobné formální nedostatky celkově dobrou úroveň a je v souladu se zadáním. Pan Peter Jagnešák prokázal ve své bakalářské práci odpovídající zkušenosti a znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či pokračování v dalším stupni vysokoškolského studia a doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 131834