HUSOVSKÁ, V. Aktivní obrana dronů před ptactvem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Škrabánek, Pavel

Předložená bakalářská práce popisuje návrh obranného systému dronu před ptactvem. Systém je navržen pro dron DJI Mavic Air 2, který studentka vybrala pro svůj příznivý poměr ceny a nosnosti. Před vlastním návrhem systému studentka vypracovala rešerši mapující smyslové vnímání ptáků (kapitola 2), důvody kontroly ptactva (kapitoly 3) i prostředky k tomu užívané (kapitoly 4). Na základě získaných znalostí určila aplikační oblast obraného systému a navrhla efektivní, cenově dostupné a snadno realizovatelné řešení. Návrh se skládá z 3D modelů mechanických prvků i schémat pro zapojení elektrických obvodů. Text předložené práce je dobře strukturovaný, dodržuje všechny formální náležitosti a kvalitou odpovídá vědeckému článku. Předložené řešení je komplexní s velkým aplikačním potenciálem. Studentka při návrhu řešení pracovala samostatně a pravidelně konzultovala dosažené cíle. Text předložené práce, navržené řešení i proaktivní přístup studentky hodnotím jako nadstandartní a navrhuji hodnocení práce stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lacko, Branislav

Studentka pracovala bakalářskou práci, kterou podle zadání zaměřila na řešení 4 cílů: 1. Návrh strategie aktivní obrany vybraných dronů. 2. Zpracování rešerše mapující aktuální nabídku dronů. 3. Volbu vhodného dronu, pro který bude možné realizovat cenově dostupný obranný systém. 4. Konstrukci obraného systému pro tento dron. Práce má rozsah 51 textových stran a 5 stran příloh, což je rozsah, větší, než se běžně doporučuje pro BP, přitom celý taxt s obrázky je s ohledem na zadání relevantní. Práci rozdělila do 6 logicky na sebe navazujících kapitol, které vhodně rozdělila na podkapitoly. Na práci oceňuji, že studentka aplikovala správně systémový přístup v průběhu zpracování své práce, takže v textu postihla potřebné souvislosti o smyslovém vnímání ptáků, o rozličných prostředcích pro kontrolu ptactva, potřebných aspektech při řešení vlastního návrhu s ohledem na zadání bakalářské práce a výběru kritérií při výběru vhodného dronu. Formu práce realizovala podle zásad pro zpracování vědecko-odborných statí – citace použité literatury, odborná terminologie oboru, včetně grafické a typografické úpravy. Na vhodných místech text doplnila názornými obrázky nebo dokumentujícími tabulkami. Z 11 zvolených možností vybrala vhodný dron DJI Mavic Air 2 pro zpracování konkrétního řešení jeho ochrany. Správně zvolila řešení aktivní obrany dronu vícenásobným způsobem: mechanickou ochranou vrtulí dronu, zvukovou sirénou a vizuálním vzhledem. Provedla a konkretizovala celkové konstrukční řešení, které popsala v 5. kapitole, které doprovodila trojdimenzionálním vykreslením v programu Autodesk Inventor Professional. Studentka splnila uložené zadání v plném rozsahu. Konstrukční řešení je vhodné a realizovatelné. Vybraných 52 položek přímo související literatury považuji za dostatečný. Nenašel jsem v práci žádná závažná pochybení. S ohledem na to, že bakalářská práce obsahuje nejen potřebnou rešerši, ale i konstrukční řešení, považuji práci za nadstandardní a doporučuji závěrečnou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132029