VRANA, A. Návrh stavěcího mechanismu malého raketového motoru pro vesmírné sondy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bartoněk, Jaroslav

Bakalářská práce se zabývá základy kosmické techniky. V první části jsou představeny tři úspěšné bezpilotní sondy jako zástupci tří dnes typických kategorií vědeckých misí do hlubokého vesmíru. Je uveden jejich cíl a účel, konstrukce i získané poznatky. Druhá část je věnována raketovým motorům, jejich principu, rozdělení a některých technických specifik. Ve třetí části pak student navrhuje vlastní výkyvné uložení raketového motoru. Práce je logicky rozdělena a přehledně zpracována, důležité informace jsou doprovázeny názornou obrazovou přílohou. Návrhy stavitelných mechanismů odpovídají zadání. První z nich je konstrukčně velmi jednoduchý, vhodný pro častou ruční montáž a demontáž bez další údržby. Umožňuje pouze skokovou změnu polohy motoru. Druhý je navržen pro plynulou změnu polohy motoru za letu. V obou případech je uveden kompletní rozpad sestav a student navrhuje i potřebné příslušenství (ložiska, servomotory apod.). Jedinou výhradu je možné mít k 3D modelu motoru, kde není naznačen způsob vstupu paliva a okysličovadla. V praxi by bylo nutné vyhnout se kolizím vstupního ústrojí se stavěcím mechanismem. V ostatních ohledech je práce velmi kvalitní a plní zadání. Student po celou dobu pracoval samostatně, přicházel s vlastními nápady a aktivně využíval možností konzultace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Popela, Robert

Student splnil zadání práce v celém rozsahu. Zpracování rešeršní části týkající se popisu prostředků pro průzkum vesmírných těles je pečlivé a představuje větší část práce. Student rovněž provedl rešerši a zpracoval přehled používaných raketových motorů pro tyto prostředky. Samotné technické řešení natáčení je již skromnější a vykazuje několik nejasností z hlediska potenciální použitelnosti v reálných podmínkách. Při zpracování návrhu stavěcího mechanizmu rozdělil student návrh na variantu pro pozemní zkoušky. Zde není jasné proč by se měly zkoušky provádět s vychýleným motorem. Obdobně jako v následujícím návrhu není zohledněna nutnost vytvoření prosotru pro potrubí a příslušenství motoru na spalovací komoře. Uváděný vzor pro inspiraci návrhu (mechanizmus použitý u motoru RS-25) je upevněn na horní straně trysky a obchází komoru. Následně student změnil zcela koncepci na kloubový mechanizmus inspirovaný systémem nosiče Saturn V a nosiču společnosti Space X. Opět je zde zcela přehlížena nutnost konstrukčního přístupu k horní části motoru a upevnění motoru k mechanizmu není vůbec řešeno. Samotný princip mechanizmu je kinematicky řešen zprávně, jeho funkčnost však patrně není realistická vzhledem k pozici přívodu paliva atd. na horní straně motoru. Z hlediska splnění cílů a přístupu k práci je na velmi dobré úrovni. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132264