MIKERÁSEK, V. Kyslíkem modifikované grafenové struktury pro biosenzory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Mach, Jindřich

Student se během bakalářské práce aktivně podílel na realizaci experimentů směřujících k tvorbě grafen oxidových vrstev (GOL). V první fázi byl studován vliv interakce atomárního kyslíku s grafém. Během práce bylo zjištěno, že nedochází k tvorbě grafen oxidu, ale k jeho intenzivnímu odleptávání. V druhé fázi byla hledána metoda v hodná pro realizaci GOL, kdy byly studovány molekuly OH a ionty (50 eV) O2+. Na závěr nad rámec práce byl ještě studován vliv kyslíkového vysokofrekvenčního plazmatu. Výsledky budou užity k přípravě publikace v odborném časopise. Práce studenta byla intenzivní, samostatná, kreativní a přesahovala rámec zadání. Proto lze konstatovat, že student splnil všechny úkoly zadání

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bartošík, Miroslav

Ve své bakalářské práci se Vojtěch Mikerásek zaměřil na oxidaci CVD grafenu pomocí termálního disociačního zdroje atomů, elektron srážkového zdroje iontů a vysoko frekvenčního kyslíkového plazmatu. Zvládnutí definované oxidace grafenu v čistých fyzikálních podmínkách má zásadní význam z hlediska otevírání zakázaného pásu v elektronice a především pro navazování dalších molekul v biosenzorice. Hned v úvodu musím poznamenat, že množství odvedené kvalitní práce, zvládnutých náročných ultravakuových fyzikálních technologií a provedených experimentů je na bakalářskou práci vysoce nadprůměrný a pokrývá růst grafenu, jeho přenos, oxidaci pomocí atomů i iontů kyslíku, aniontů OH- a kyslíkového plazmatu. Navíc vše je důkladně analyzováno pomocí XPS, často i pomocí Ramanovy spektroskopie a složení plynu v komorách bylo měřeno pomocí hmotnostní spektroskopie. V práci jsou obsaženy podnětné poznámky k prováděným experimentům, velmi dobře na mne také působí celé zařazení rešerše do kontextu prováděných experimentů a interpretace výsledků je pečlivá. Závěry práce jsou zásadní a mají fundamentální význam pro další výzkum. Pokud uvážím ten pro mne nejdůležitější závěr bakalářské práce, tedy že plazma je schopno oxidace, zatímco samotné atomy, ionty kyslíku v UHV mají spíše leptací efekt na grafen, tak se nabízí fundamentální fyzikální otázka po přesnějším pochopení mechanismu oxidace v plazmatu, co tedy je hybným členem, když samotný kyslík to není. A toto je v práci přesvědčivě experimentálně ukázáno. Po formulační stránce jsou některé věty bakalářské práce trochu kostrbaté, v jednotce pohyblivosti chybí mocnina (str. 2), tok myšlenek ke konci experimentální části bakalářské práce je rychlý, ale z fyzikálního hlediska, představených myšlenek a experimentů, je práce na vynikající úrovni a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132660