FLÍDROVÁ, M. Studium účinnosti plastifikačních přísad v souvislosti s povrchovou chemií systému alkalicky aktivované strusky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kalina, Lukáš

Studentka Bc. Michaela Flídrová vypracovala svou diplomovou práci na téma " Studium účinnosti plastifikačních přísad v souvislosti s povrchovou chemií systému alkalicky aktivované strusky". Studentka v průběhu vypracování diplomové práce provedla řadu experimentů, pracovala samostatně a iniciativně. Kladně hodnotím i pečlivou práci s odbornou, především zahraniční, literaturou. Výsledky práce byly průběžně a přehledně zpracovány. Závěry experimentů jsou srozumitelné, jednoznačné a dobře diskutované. Práce výrazným způsobem napomohla k ojasnění účinku studované plastifikační přísady v alkalicky aktivovaných materiálech, což má i přímý vliv na možnou implementaci těchto netradičních stavebních materiálů do průmyslové praxe. Celkově práci hodnotím známkou A a doporučuji ji k obhajobě před odbornou komisí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků B
Využití poznatků z literatury B
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šoukal, František

Diplomová práce Bc. Michaely Flídrové se zabývá studiem interakce lignosulfonátové plastifikátoru s alkalicky aktivovanou vysokopecní struskou. Téma práce je velmi aktuální, nebot AAS je v současnosti perspektivní alternativou k tradičním pojivům na bázi portlandského cementu a účinnost a funkce chemických přísad vč. superplastifikátorů není dostatčně prostudována. Teoretická část práce je zaměřena na věcně správně, pokrývá základní problematiku řešeného tématu. Vychází z dostatečného množství (76) zdrojů z odborné literatury a je vhodně doplněna obrázky a schématy. Práce je dále členěna na experimentální část a výsledky a jejich diskuzi. V experimentální části jsou podrobně a výstižně popsány použité postupy a experimentální techniky. Výsledky práce jsou logicky rozčleněny do kapitol podle jednotlivých charakterizačních metod. Výsledky jsou přiměřeně popsány a diskutovány, vč. vzájemných vztahů výsledků jednotlivých analýz. Rozsah získaných výsledků splňuje obecné požadavky na diplomovou práci a jejich kvalita je přiměřená jejich objemu a časové náročnosti. Po formální stránce je práce na vysoké úrovni, bez významnějšího množství gramatických a stylistických chyb. V práci je pouze několik drobných faktických nedostatků či nesrovnalostí. Postrádám zejména informace o referencích ke zvolené metodice stanovení měření rozlivu a navazujícího výpočtu napětí na mezi kluzu. Pozitivně hodnotím nápaditý a prostorově úsporný způsob zobrazení rozlivu past překryvem snímků. Z výsledků měření zeta-potenciálu je zřejmé, že získané hodnoty jsou významně ovlivněny ředěním suspenzí, které vyžaduje použitý přístroj. Diplomová práce Bc. Michaely Flídrové je celkově na velmi dobré úrovni a prokazuje schopnost studentky samostatně shromažďovat experimentální výsledky a následně je odpovídajícím způsobem vyhodnocovat a vyvozovat z nich přiměřené závěry. Práce svou kvalitou a rozsahem splňuje požadavky kladené na diplomovou práci. Diplomovou práci hodnotím známkou A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Využití literatury a její citace B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 130571