HANDLÍŘ, T. Vliv přídavku recyklátu na strukturu a vlastnosti vysokohustotního polyetylénu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bálková, Radka

Práce pana Tadeáše Handlíře představuje standardní diplomovou práci se stále aktuálním tématem, které si student navrhl sám. Aktivně pracoval jak na přípravě vzorků, tak při jejich měření. Data zpracoval přehledně a dobře zhodnotil výsledky. Pozitivně hodnotím také přehled prací publikovaných v odborné literatuře zabývající se vlastnostmi recyklovaného a regranulovaného vysokohustotního polyetylenu, který je uvedený v teoretické části práce. Tyto poznatky však mohly být více komentovány ve vztahu k vlastním získaným výsledkům. I přes tento menší nedostatek ale práci hodnotím výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury B
Studium literatury a její zpracování B
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Poláček, Petr

Předložená diplomová práce se zabývala tématem vlivu přídavku recyklátu na strukturu a mechanické vlastnosti vysokohustotního polyetylenu (HDPE). Přiměřeně obsáhlá teoretická část se zaobírá polyetylenem (PE), respektive typy PE. Dále pokračuje jeho výrobou, technologií zpracování, dosavadního využití PE jako recyklátu a na závěr je uveden přehled metod charakterizace. V rámci experimentální části bylo připraveno celkem sedmnáct typů vzorků, které se navzájem lišili složením (čistý PE vs. recyklát ze starého PE) a počtem průchodů extrudérem. Pro charakterizaci připravených materiálů byla využita především kalorimetrická měření a tahové zkoušky spolu s dynamicko-mechanickou analýzou. Také byly stanoveny indexy toku taveniny, sledován tepelný rozklad vzorku metodou termogravimetrické analýzy a složení pomocí FT-IR. Výsledky z jednotlivých metod charakterizace jsou doplněny dostatečnou diskuzí. V rámci zpracování se vyskytla grafická chyba v grafech na Obr. 39 až 41, kde v legendě částečně chybí popis. Výsledky z tahových měření mohly být uvedeny i v tabulce. V Tab. 10 bych vytkl nezaokrouhlení elastického modulu na desítky. Téma práce je aktuální vzhledem k některým problémům, které přináší recyklace respektive přidávání recyklátu k „čistým“ plastům. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B (velmi dobře).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 131301