KOTOUČKOVÁ, S. Vliv vybraných povrchově aktivních látek na čas do porušení vysokohustotního polyetylénu metodou napěťového krípu v korozivním prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bálková, Radka

Diplomová práce slečny Simony Kotoučkové splňuje všechny nároky na ni kladené. Mnoha výsledky, které prezentují systematickou a dlouhodobou práci, přispěla k problematice krípového chování vysokohustotního polyetylénu pod napětím vystaveného různým povrchově aktivním látkám při 80 °C. Získané výsledky byly zpracovány přehledně, a i když pro zvolená prostředí vyplynuly mnohé závislosti, vyvstalo také mnoho otázek, které jsou námětem pro další práci. Pozitivně hodnotím studium vlivu široké škály koncentrací dvou povrchově aktivních látek a typu vody na jejich přípravu. Slabinou práce je přílišné užívání anglických názvů, které mají všechny české ekvivalenty, prezentace grafických závislostí z oborné literatury v anglickém jazyce a slabou konfrontaci získaných výsledků s daty prezentovanými v odborné literatuře, i když rešerše byla provedena. I přes tyto nedostatky však hodnotím práci výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury B
Studium literatury a její zpracování B
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tocháček, Jiří

Diplomová práce Simony Kotoučkové se zabývá studiem vlivu osmi tenzidů na čas do porušení vysokohustotního polyetylénu (HDPE) pod napětím při 80 °C a zhodnocením morfologie lomových ploch po testu získaných optickou mikroskopií. U dvou typů tenzidů (ionogenní a neionogenní) byl studovaný vliv koncentrace tenzidu, vliv typu vody pro přípravu roztoku (demineralizovaná a kohoutková) a vliv míry zatížení (tři hodnoty). Studovaná byla také stabilita roztoků tenzidů na základě změny pH a vodivosti. Prováděný test (zaštítěný normou ISO 16770) představuje urychlený test porušení pod napětím, jehož podmínky mají simulovat porušení vlivem agresivního prostředí, kterému jsou výrobky z HDPE, např. kontejnery a potrubí, vystavené. Předložená práce je tematicky aktuální a experimentální částí rozsáhlá. Práce sestává z předepsaných částí. U abstraktu lze vytknout pozici dosažených výsledků, které se uvádí na konci abstraktu ne v jeho středu. Úvod bohužel zcela postrádá zmínku o členění práce a o tom, co bylo testováno a proč byly vybrány tenzidy a podmínky měření, které byly vybrány. Dobře byla zpracovaná teoretická část podložená 42 zdroji literatury, ve které jsou ale názvy testů a většina výrazů lomové mechaniky uvedeny v jazyce anglickém, byť všechny mají odborné protějšky v jazyce českém, ve kterém je práce psaná. Část experimentu je přehledná a srozumitelná. V kapitole Výsledky a diskuze je prezentováno mnoho získaných závislostí a mnohé potvrdily trendy publikované v odborné literatuře. Významné jsou pak závislosti široké koncentrační řady tenzidů pod a nad kritickou micelární koncentrací (CMC) a také výsledky vlivu použití kohoutkové vody. Výsledky byly zpracované přehledně a velmi dobře popsány, u některých však chybí hlubší interpretace (trendy závislosti nemusí mít pouze vzestupný nebo sestupný charakter). Pochválit je potřeba závěr, kde jsou přehledně a srozumitelně shrnuté všechny dosažené výsledky; připojený však mohl být další směr či vize, které z práce plynou. Protože diplomová práce slečny Simony Kotoučkové splňuje všechny nároky na ni kladené, doporučuji ji k obhajobě, a i přes zmíněné výtky ji hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131310