HLIBOKÝ, S. Studie nestacionárních jevů čerpadla v turbínovém režimu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Štefan, David

Předložená diplomová práce je na velice dobré úrovni. Student po celou dobu pracoval samostatně, svědomitě a pravidelně konzultoval. Téma práce souvisí s problematikou použití klasického čerpadla v turbínovém režimu. Konkrétně s problematikou predikce spuštění (neboli rozběhu), respektive zastavení (neboli odstavení) stroje pomocí CFD výpočtu. Z pohledu simulace se jedná o komplexní problém, jelikož zahrnuje jednak nestacionární výpočet, ale také proměnné okrajové podmínky po celou dobu výpočtu. Student se musel seznámit s předem provedeným měřením, na jehož základě provedl definici podmínek CFD výpočtu. Výstupem je detailní analýza proudového pole uvnitř oběžného kola a vyhodnocení dynamických vlivů. Tyto výsledky přináší důležité poznatky pro praktický provoz čerpadel v turbínovém režimu, kdy je očekáváno pravidelné a časté spouštění a zastavování stroje. Jako vedoucí nemám k předložené diplomové práci připomínky a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Zemanová, Lucie

Diplomant řešil praktické aktuální téma – problémy vyskytující se při provozu čerpadla v turbínovém režimu. V úvodní části shrnuje základní teoretická východiska, následuje popis metodiky a prezentace poměrně rozsáhlých vlastních výsledků. Práce je po grafické a formální stránce na vysoké úrovni. Jedinou výtku mám k použití citací, odkazy by měly být součástí vět s převzatou informací, nikoli za celými odstavci a řazení v seznamu dle pořadí výskytu by usnadnilo orientaci. Rešerše je sice poměrně strohá, dotýká se však všech podstatných jevů pro řešenou problematiku. Lehce nelogické je uspořádání kapitol 4–7, kde autor nejprve začne popisovat numerické modelování a použité modely, následuje vložená kapitola 5 týkající se metodiky experimentu a kapitola 6 se opět vrací k numerickému modelování. Výsledky jsou už ale prezentovány přehledným způsobem a dobře okomentovány. V rámci praktické části práce je vyhodnoceno a s experimentem srovnáno poměrně velké množství veličin, a CFD doplňuje řadu informací, kterou by měřením bylo jen obtížné získat. Autor se také věnoval vlivům sítě a volby časového kroku na přesnost numerického modelování. Oceňuji rozsah výpočtové části i zamyšlení se nad příčinami sledovaných jevů a návrhy na potlačení efektů nežádoucích v kontextu plánované aplikace. Práci doporučuji k obhajobě s hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131990