KOLOMÝ, Š. Optimalizace výrobního procesu přesného obráběného dílu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Píška, Miroslav

Výjimečně kvalitní diplomová práce, zpracovaná s mimořádným zájmem a pečlivostí. Student zpracoval velký rozsah moderní literatury, připravil, zrealizoval a vyhodnotil velký rozsah experimentálních zkoušek obrábění přímo v praxi. Své výsledky pravidelně konzultoval a porovnával v rámci svých dílčích měření. Práce vyniká aplikací vrcholné výzkumné techniky. Výsledky práce již byly úspěšně aplikovány do výrobní praxe, ve které představují výrazné ekonomické úspory. Diplomovou práci plně doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména návrhem inovace výrobního procesu při obrábění specifického dílu ve výrobní společnosti. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku základních pojmů z oblasti optimalizace výrobního procesu a vybraných druhů optimalizačních metod. Součástí teorie je rovněž rozbor jednotlivých metod pro zlepšování a řízení kvality procesu. Praktická část práce se zabývá analýzou stávající technologie výroby dílu od přípravy polotovaru až po závěrečnou kontrolu a navrhuje inovované řešení výrobního procesu na základě analýzy a sběru dat spočívající ve změně vytypovaného řezného nástroje a úpravě řezných podmínek. Součástí praktické části je rovněž analýza vzniklého opotřebení na čelní a hřbetní ploše obou řezných nástrojů doplněná o rozbor kvality (drsnosti Ra, Rz) a přesnosti vyrobených dílů. Velký důraz je zde kladen i na tvar a rozměry třísek obou řezných nástrojů, které mají velký podíl na plynulý chod celého výrobního procesu. Hlavním cílem samotné práce je získání optimálních řezných podmínek za účelem dosažení minimální drsnosti obrobeného povrchu pro inovovaný řezný nástroj v podobě hrubovací frézy. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, které je spojené s rozborem a porovnáním obou navržených variant výroby dílu (stávající, inovovaná) zejména z pohledu vyhodnocení kvality obrobeného povrchu, optimalizace řezných podmínek a ekonomického zhodnocení obou řezných nástrojů s vyčíslením celkové roční úspory. Závěr práce obsahuje diskusi, ve které autor shrnuje dosažené výsledky, rámcově zhodnocuje všechny provedené úkony, které vedly k dosažení požadovaného cíle a zamýšlí se nad dalšími možnými variantami úprav. Je zřejmé, že student věnoval zpracování diplomové práce značnou pozornost. Po grafické stránce je práce zpracována na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných a elektronických zdrojů, o které se také opírá. V práci se vyskytují drobné formální náležitosti. Při řešení diplomové práce postupoval student správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132862