BAŤKA, T. Virtuální zprovoznění robotizované výrobní buňky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Bražina, Jakub

Předložená diplomová práce o celkovém počtu 80 stran si kladla za cíl virtuální zprovoznění robotizovaného pracoviště na platformě Siemens TECNOMATIX Process Simulate a PLC Siemens Simatic. Rešeršní část práce obeznamuje čtenáře s prvky a postupy potřebnými k řešení praktické části. Dále je v rešeršní části přiblížena funkce celého pracoviště a popsány zahrnuté komponenty včetně bezpečnostních periferií. Praktická část popisuje postup tvorby simulačního modelu a PLC programu za účelem virtuálního zprovoznění. Student byl při tvorbě závěrečné práce velmi aktivní a svědomitý. Samotná práce je velice obsáhla s je z ní vidět zápal studenta pro danou problematiku. Student nad rámec práce zpracoval bezpečnostní PLC, vytvořil simulační model, který takřka koresponduje s realitou. Student navíc popsal propojení Process Simulatu a ABB Robot studia, čímž položil základ pro aktualizaci výuky a tvorbu dalších mnohem komplexnějších a realitě se blížícím závěrečných prací. Dále student rozšířil simulační model o OLP příkazy popsané v jazyku XML, díky čemu generuje programy robotů ihned použitelné pro reálné pracoviště, což dokládá ověřením pomocí softwaru ABB Robot Studio, který je věrnou kopií reálného robotického kontroléru. Dále student zpracoval řídicí PLC program na vysoké úrovní, který popsal množstvím vývojových diagramů za účelem jednoduššího předání kódu, případně pro jeho použití ve výuce, či jako základ pro další závěrečné práce. Student taktéž vytvořil HMI (vizualizaci), která je velice přehledná. V této vizualizaci navíc zpracoval alarmy a chybové hlášky, včetně různých vyskakovacích oken s potvrzeními. Jako vedoucí musím konstatovat, že přístup studenta považuji za velice aktivní a kvalita předložené diplomové práce tento fakt potvrzuje. Za hlavní přínos této práce považuji její nadčasovost a použitelnost ve výuce a jako podklad pro řešení dalších podobně komplexních závěrečných prací. Všechny dílčí cíle považuji za splněné a práci hodnotím velmi pozitivně a doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením výborně A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vetiška, Jan

Předložená práce se zabývá velmi aktuálním tématem digitálního zprovoznění výrobních systémů. V rámci úvodní kapitoly provedl student dobrou rešerši aktuálního stavu řešené problematiky. Získané poznatky následně demonstruje na digitálním zprovoznění modelové úlohy. Jako simulátor zprovozňované technologie použil siemens Process Simulate, kde velmi detailně zpracoval chování jednotlivých částí pracoviště (kinematika, signálová struktura) a tvorbu OLP Commands, které následně využil pro testování navrhovaných řídicích algoritmů PLC řídicího systému na platformě siemens S1500. Velmi kladně hodnotím i propojení sw ProcessSimulate a ABB RobotStudio, které umožňuje realističtější modelování chování robotů a testování vygenerovaných programů pro řídicí systémy ABB robotů pro jejich bezproblémový transfer do reálných řídicích systémů. Dále student velmi detailně zpracoval programy pro PLC a HMI. V práci se student zabývá mnoha detaily např. bezpečností, která není zcela vyřešena. Její komplexní řešení je ale zcela nad rámec řešení této DP. Práce je na velmi dobré úrovni a poskytuje celou řadu výsledků pro praxi a vzdělávání. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132993