ATCHESON, E. Architektura extrému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Kaftan, Martin

Autorka zdařile zpracovala projekt na téma zadání "architektura extrému". Projekt malého rozsahu je dopracován do konstrukčních detailů. Je zřetelná dobrá práce s prostorem a formou. Práce s formou je výsledkem vzájemného dialogu mezi konstrukčními možnostmi zvolených materiálů (cementové textílie a hlíny) a jednoduchých provozních plus klimatických požadavků. Provozní jednoduchost může evokovat dojem, že se jedná spíše o sochařský návrh, ovšem autor v návrhu správně reflektuje danou lokalitu přírodní a indiánské rezervace versus chatařství v USA.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Wlazel, Adam

Pro mne je to velmi osvěžující práce. Autorka si zvolila téma sobě blízké. Místo, odkud pochází a dobře zná. Ač je projekt Evy Atcheson velmi jednoduchý, není vůbec banální. Jednoduchost a uměřenost návrhu i jeho celková integrita je hlavní kvalitou projektu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Chata v nevadské poušti, kam se dá dostat jen terénním autem. Slouží jen ke krátkodobým pobytům ve spektakulární krajině. O urbanismu zde lze snad hovořit jen z hlediska krajiny nebo maximálně krajinného rázu. Navrhovaný objekt není v žádném případě tradičním domem a svým vzhledem připomíná některý z nedalekých skalních útvarů či shluků kamenů. Chata tak do krajiny naprosto zapadá. Skoro až tak, že může pro jejího návštěvníka být problém ji vůbec najít. Nicméně pro přírodní park a svébytnou krajinu jsou tyto mimikry velmi vhodným řešením.
Provozní řešení A Objekt chaty je provozně velmi banální. V tomto případě by však opak byl chybou. Nenáročný provoz a funkce objektu v zásadě nevyžadují víc, než přístřeší, stín a možnost přespání. V chatě je jen jeden hlavní obytný prostor, v jehož dvou výběžcích jsou vymezena místa na spaní a jakési víceúčelové zádveří. Autorka zmiňuje i možnost případného rozšíření objektu a pro tento případ naznačuje i směr, kudy by to šlo. Počítá se i s tím, že celá chata slouží jako jakási základní konstrukce k upevňování další doplňkových prvků. Plachet, solárních panelů apod. Provozní řešení je tedy adekvátní ke stanovenému programu. Tvary a dimenze vnitřních prostorů jsou navíc doslovně artikulovány samotnou formou objektu a jsou v podstatě tím jediným, co tvoří hmotu celé chaty, stavby či sochy.
Technicko konstrukční řešení A Celá stavba je navržena z atypické konstrukce betonové textilie. Předem ušitá forma se pneumaticky nazdvihne a po zkropení vodou následně ztuhne. Zevnitř je pak tato tenká skořepina doplněna akumulační vrstvou pěchované hlíny se slámou. Jedná se o experimentální řešení, jehož výhodou je materiálová jednota celého objektu. Nejsem si jist, že by betonová skořepina v tloušťce kolem 1,5cm dlouho odolávala extrémnímu klimatu a změnám teplot. Autorka však předvídá různé scénáře a v případě potřeby navrhuje adaptivní řešení v podobě přidávání vrstev a plošných výztuží. Další otázkou je, zdali by hliněná akumulační vrstva, respektive omítka, v interiéru stavby nakonec držela i na stropech a navazujících površích. Celkově je však zvolená konstrukce dobrou odpovědí na samotnou formu objektu a jeho umístění daleko od civilizace tím, že jednoduše umožňuje vytvořit navržený tvar a realizace na místě může být dost rychlý proces. Pokud by se nakonec ukázalo, že stavba má trochu jiný tvar než na výkresech, bylo by to myslím trochu jedno. Pokud by se na povrchu stavby objevily nějaké výraznější švy a stopy po procesu sešívání, možná by to nakonec vypadalo i lépe než hladká forma zobrazená ve vizualizacích.
Architektonické řešení A V tomto případě se jedná o čistě experimentální stavbu. Objekt je svou vnější formou spíše sochou nebo výtvarným dílem, nicméně interiér je stále dost dobře obyvatelný a ze sochy dělá dům, byť relativně jednoduchý. Myslím, že chata jejímu návštěvníkovi umocní zážitek z krajiny, zatímco mu poskytne úkryt a zázemí. Je to skutečně spíše obytná socha, která do krajiny bezvadně zapadne. Konstrukce je doslova jen obalem vymezeného a navrženého prostoru. Vlastně nevím, co přesně architektonického v tomto případě hodnotit, ale přijde mi, že v tomto projektu do sebe vše zapadá a vše se navzájem ovlivňuje a doplňuje. Krajina definuje formu a forma vnitřní prostory. Zároveň návrh prostorové dispozice vytváří vnější tvar, který do krajiny zapadne. A zvolená atypická konstrukce umožní a zdůvodní zvláštní tvar prostoru a hmoty domu. Zároveň jsou zde použity i relativně moderní technologie (Concrete canvas) spolu s velmi tradičními materiály (Cob) a vše dohromady dobře funguje jako jeden celek.
Formální úroveň A Projekt je po vizuální stránce uměřený, dobře čitelný a míra zpracování odpovídá rozsahu bakalářské práce. Projekt je dokumentován jednoduchými schématy, technickými výkresy i výpočetními grafy, kterými byly ověřeny některé parametry jako osvětlení a stíněn či proudění vzduchu. Osobně bych v tomto případě ocenil i zákres do fotografie a panoramatu krajiny a rád bych viděl i fyzický model, který by mohl zvolenou technologii výstavby ilustrovat v menším měřítku. Ale možná bude nějaký model v čase obhajoby již existovat. Celkově je však projekt dobře srozumitelný, čitelný a adekvátně zpracovaný ve všech svých částech.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 133656