ZÁTOPKOVÁ, K. Brno Jižní Město na Poříčí, lokalita Trojmostí Komunikační prostor sociální soudržnosti komunity, polyfunkční objekt a prostor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Kiszka, Josef

Práce je výsledkem rozsáhlých a promyšlených analýz, interpretací a hlavně výsledkem hledání a nespoutané kreativity. Mnoho myšlenek a zásadních aspektů návrhu je jen naznačeno, mnoho řešených a artikulovaných myšlenek v průběhu práce bylo opuštěno či v elaborátu se neprezentuje či prezentuje jen náznakem (projev struktury a konstrukce i v interiéru, věž na průhledech, využití a charakter viaduktu, modrozelená infrastruktura a mnoho dalších) ke škodě pro pochopení smyslu, začlenění do širšího (navrženého!) kontextu, komplexnosti a celostnosti návrhu. Z handmade zpracování jsem nadšen. Rovněž z drobností, jako přiznaní konstrukce a konstrukčních detailů v interiérů. BP navrhuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pracovala systematicky, s radosti a hravě. BP zcela naplňuje zadání. Práce je kompletní a mnohovrstevnatá. BP prokazuje zřetelně připravenost a zdatnost studentky jak po stránce odborné, tak i konceptuální, metodologické i architektonické a v neposlední řádě a to zejména i výtvarné, ač někdy musí člověk hledat a hledět, neb zcela ruční pojetí práce neumožňuje snadné změny měřítka a detailu.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Obtulovič, Marek

Autor se pozitivně a velkoryse vypořádal s komplexností polyfunkční budovy, která je navržena formou dílčích strategií dlouhodobé udržitelnosti. Návrh je odprezentovat s jistou dávkou kreativního humoru a nadhledu. Vzhledem k tématu projektu a formy bydlení, návrh by si zasloužil více digramů týkající se místní komunity lidí a propojení s blízkým kontextem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Polyfunkční budova je usazena v místě historického železničního viaduktu, který by měl sloužit jako promenáda či dokonce být součásti lineárního parku kopírující navrženou zrušenou železnici skrz nové Jižní město do místa dnešního hlavního nádraží v centru města. V projektu se autor zabývá SWOT analýzou území pro pochopení celku. S rozvojem území a vybudováním nové části města je důležitá otázka, co je původním či silným prvkem v území? Na jaké kvality se dá reagovat? Autor správně vybral historický železniční viadukt, industriální stopy s ukotvením v nově stabilizovanějším ekologickém systému blízkého okolí včetně řeky. Jistou absencí je bližší vysvětlení proč lineární forma dlouhé budovy, která může být přiblížena na mnoha historických příkladech z doby brutalistických staveb v 60tých až 80tých letech 20.stol.
Architektonické řešení B Modulární řešení ŽB konstrukčního systémů, který umožňuje prefabrikaci a rychlou výstavbu navržené budovy. Základní konstrukční řešení je vyjádřené autorem dostatečně. Pro specifické řešení fasády již detaily nejsou patřičně zkresleny. Dům je dlouhá lineární stavba, kde fasáda tvoří výrazný řád betonových prefabrikovaných sloupů. Tento jednoznačný záměr by chtělo více přiblížit v technickém detailu fasády. Bylo by vhodné mít také vyjádřené střešní zahrady v technickém řezu, jelikož pro vzrostlejší vegetaci je potřeba navrhnout masivnějšího souvrství pro vytvoření odolnějšího ekosystému, který umí odolávat výrazným vlivům počasí či krátkodobé nevhodné údržbě. Koncepce domu je výrazně o myšlence aplikace zeleně do budovy, což by se mělo projevit i v bližší specifikaci technických detailů týkající se vegetace.
Provozní řešení B Autor si výrazně přímo či nepřímo pohrává s myšlenkou brutalistického pojetí objemu a expresivity domu s citlivým přístupem aplikace ekologického systému zeleně. Dokáže nově navržené území vstřebat a pozitivně reagovat na potřeby obyvatel či dokonce poukázat, že i velké budovy se dají navrhovat s funkční zelení s jistou dávkou udržitelnosti? Prezentovaný návrh má minimálně takové pozitivně tendence, což se výrazně cení vzhledem tradičnímu pojetí navrhování architektury. Budova jako systém se může stát i vzorem pro ostatní budovy v nově navrženém Jižním městě. Autorovi nejde přímo jen o fyzické pojetí budovy, ale o vztahy a vytvoření komplexního systému.
Technicko konstrukční řešení C Jednotlivé podlaží jsou řešeny formou tradičních pavlačí jako komunikační propojení mezi byty a hlavními dominantními schodištěmi. Pavlače jsou také navržené jako určitá forma komunitních rozmanitých zahrad pro vytvoření kvalitního prostředí v budově. Je to možná i jistá reakce na architektonické sterilní minimalistické pojetí prostoru bez ohledu na individuální potřeby a pocity residentů. V návrhu jsou málo vyjádřené možnosti, jak místní resident či komunita může vytvářet sociální vazby v rámci prostorů budovy. Toto by chtělo bližší specifikaci pomocí diagramu a nákresů. Ponteciál pro takové komunitní prostory v každém podlaží jsou. Jisté riziko může být požární bezpečnost z hlediska vzdálenosti schodišt. Administrativní část potřebuje vlastní komunikační jádro pro pohyb zaměstnanců.
Formální úroveň A Příjemně zpracovaná prezentace formou magazínu, který nás provede místo ,,life-style,, obsahu, tak nechává čtenáře nahlédnut do problematiky navržené budovy. Originálně zpracována forma grafického vyjádření, jak analytické části tak i samotné syntézy návrhu. Autor sebevědomě provází prezentaci vlastní barevnou kresbou, která se v dnešní době digitálních vizualizacích vytrácí. Pouze někdy je zapomenuto na celek, že se jedná o urbanisticko-architektonický projekt a ne jen kreativní prezentace tzn. vždy myslet na celek a komplexní vyjádření pro jednoduché pochopení pro čtenáře.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 133958