ŠIMÍČEK, A. Náměstí Míru v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Františák, Luboš

Tato práce nabízí koncept náměstí, který má za cíl dodržet zadání. Návrh nového kompaktního městského bloku respektuje reálie centra vilové čtvrti a svým výrazem nekonkuruje okolním významným dominantám. Autor přebírá doporučenou dopravní variantu smyčky tramvaje i prodloužení ulice Údolní. Kompaktní blok s jednotnou fasádou je tvořen sedmi polyfunkčními domy s převahou bydlení a komerčním parterem nad společnou podzemní garáží. Nový městský blok od konceptu k dispozicím respektuje požadavky zadání a předepsané regulativy. Tento projekt nabízí životaschopný potenciál pro dostavbu města, je kompletní a čitelně adjustován.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 80 Student Adam Šimíček prokázal schopnost pracovat kvalitně a s nadhledem. Pracoval systematicky a předvedl své schopnosti od konceptu, přes urbanistický detail, po zobrazení současných domů. S jeho přístupem jsem byl spokojen.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Kaštánková, Jana

Student splnil zadání v minimalistické formě. S ohledem na fakt, že práci zpracoval na ústavu urbanismu, doporučuji doplňující rozsáhlé slovní přezkoušení z principů širších vztahů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Práci s územními širšími vazbami dokládá pouze fotodokumentací a situací původního stavu veřejného prostranství a situací umístění stavby. Práci s územním plánem a územně plánovacími podklady, dokládá pouze odkazem na Kancelář architekta města, analýzu a jejich následou syntézu nedokládá vůbec.
Provozní řešení C Na standardní úrovni dokládá schopnost řešit provoz bytových objektů i další v objektu sdružené funkce - občanské vybavenosti (komunitní centrum, komerční prostory).
Technicko konstrukční řešení C Realizovatelné, uvědomuje si specifikum základových podmínek v lokalitě.
Architektonické řešení B Celkově těžkou kubickou hmotu uzavřeného stavebního bloku, s celoplošně zastavěným 1.PP a 1.NP, autor odlehčuje snížením rohové jihozápadní částí bloku, kterou navíc odlišuje také barevně. Architektonický výraz postavený na užití vysokého řádu stavebních otvorů a výškovém zdůraznění parteru s jinou funkcí je na úrovni soudobé architektonické trendovosti. Hra v posunu stavebních otvorů ve vyšších obytných patrech optimálně rozbíjí předpokládanou monotónnost základního pravidelného řádu vycházejícího z dispozic. Celkový dojem však převládá směrem k výrazové unifikaci.
Formální úroveň C Texty v paré (přes sebe tence, tlustě, opakovaná jedna a táž věta) vytištěné zřejmě digitální chybou působí zmatečně a snižují čitelnost. Chybí alespoň základní kótování, legendy, popis.
Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 133974