REMUTOVÁ, P. Mezera v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

„Studenti zahájili svůj návrh již při volném výběru proluky. Projekty jsou různorodé, formálně a technicky na uspokojivé úrovni. Osobně jsem cílil na konfrontaci studentů s rutinou projektování v praxi.“ Petra poctivě a dobře pracovala, výsledek přesto zůstal za očekáváním. Potenciál místa nebyl zcela naplněn.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka i přes složitosti doby pravidelně konzultovala a pilně pracovala.
Navrhovaná známka
C
Body
79

Posudek oponenta

Hrivňák, Vlado

Zajímavá téma na zajímavém místě. Předložené řešení však zůstává na povrchu. Návrh trpí špatně vedenou analýzou. Hlubší studium již fungujících podobných provozů by byla pro návrh větším přínosem. Vzhledem k existenci několika druhů těchto provozů přímo v Brně je preference meditace nad historií a výšky okolních staveb místo pořádného prozkoumání této typologie mrháním energie. Návrh si v několika bodech odporuje: – koncept bočních stěn a skla dopředu je pouze nahozen, není pořádně dopracován - základní koncept slibuje dům pro různé typy uživatelů, ve výsledku ale nabízí prostor snad pro typy dva. Není pořádně domyšleno a odprezentováno pro jaké uživatele je vlastně navržen. - prostorová koncepce mezipater je v dispozici spíše na škodu – variabilita není, dispozice mrhá prostorem na komunikace a nabízí zbytečně roztroušené neflexibilní prostory pro bydlení i coliving. - není vyjasněn vztah a funkce parteru a to jak ve vztahu dovnitř programu, tak vůči programům v okolí a ve výsledku ani vůči vnějšímu prostoru. Formální zpracování návrhu by uvítalo víc radosti. Autor bohužel nevyužívá potenciálu předmětu práce ani lokality.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Dům výškou nezapadá do svého okolí. Slepé boční fasády vybočují z měřítka náměstí. Kladem je snaha o vytvoření živého parteru. Dům výškou nezapadá do svého okolí. Slepé boční fasády vybočují z měřítka náměstí. Kladem je snaha o vytvoření živého parteru.
Provozní řešení D Koncepce mezipater brání flexibilitě využití. Prolínání bydlení a „poloveřejných“ kancelářských prostor je z pohledu hluku a soukromí nešťastné. Nejasné zdvojení recepce – 1.NP a 2.NP? Neexistence kuchyňky na bytě je velkým diskomfortem.
Technicko konstrukční řešení C Navržené konstrukční řešení odpovídá zvolenému programu a místu. Nic víc …. Nic míň.
Architektonické řešení D Navržený koncept se nepropisuje do formálního řešení fasády – boční stěny plně, přední část skleněná. Koncept vysokých plných nečleněných arogantních bočních stěn nerespektuje měřítko okolních staveb.
Formální úroveň C Práce je celkem hezky zpracovaná. Výraznější kresba anebo barevnost by pomohla názornosti axonometrií. Ale zvolené výtvarné řešení je čisté. Technické detaily jsou jasné a čitelné. Autorka se při práci mohla víc odvázat.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 133996