HLAVIČKA, M. Budiž Baugruppe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Hora, Jan

Vnímám pozitivně, že projekt řeší celkovou regulaci parcely a vytváří chráněný prostor dvora. Díky tomu si řešený objekt může zachovat velkou otevřenost. Markovi se podařilo projekt v průběhu semestru zjednodušit a maximálně zredukovat jednotlivé motivy. Dům je díky tomu přehledný a srozumitelný jak z hlediska konstrukce, tak z hlediska architektonické formy. Kde vidím rezervy, jsou dispozice jednotlivých bytů. Byty jsou v některých místech až příliš štědré, na druhé straně se v těch samých bytech na důležitých místech prostoru nedostává. Zde bych viděl potenciál pro zlepšení. Výtvarně je projekt efektní, ale nikoli samoúčelný. Projekt hodnotím jako velmi dobrý.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 85 Přístup studenta byl svědomitý. Projekt měl lehce překotný vývoj, cením si odvahy v určitou chvíli projekt radikálněji proměnit.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Malý, Miroslav

Oceňuji, že bakalářská práce - její zadání, hledání i řešení - neztrácí smysl architektury v její architektonické podstatě a není jedním ze současných pseudosměrů dávajících na první místo jiný než architektonický smysl architektury ( např. sociologický), byť tam jistou tendenci – spojenou s programem Baugruppe – vnímám. Práci hodnotím jako zodpovědně zpracovanou. Oceňuji hlubší problematiku, kterou autor řeší: „...zkoumá hranice mezi skrytým a odhaleným, soukromým a společným, personifikací a unifikací...“ „...co mohu odhalit a co musí zůstat skryto?...“ „...Návrh tak vnáší do celého prostoru nový kontext a specifickou atmosféru...“ „...umožňuje architektonický zážitek...“ Povzbuzuji Marka k většímu a čitelnějšímu zhmotnění těchto vět v procesu jeho architektonické tvorby a hledání – tzn. posunout se z uvažování a teorie a více toto promítnout do konkrétní tvorby, úsilí, a hmotnému/obrazovému výstupu jeho práce. Postrádám a současně nabádám k většímu architektonicko – prostorovému hledání v projektu a tím větší architektonické komplexitě návrhu – větší propojení zadání s hledáním a kreativním procesem a finální podobou architektonického prostoru a konstrukce objektu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Urbanistické řešení považuji za poměrně vhodné, tj. rozvolněné doplnění bloku, které přirozeně dotváří stávající hmoty. Příliš prvoplánově ovšem vyznívá závěr autora o urbanistickém hledání : „Záměrem je dotvoření bloku“. Ačkoli tento závěr nerozporuji, působí jako „to první, co člověka napadne“. Oceňuji myšlenku průchodů, průhledů, práce s vnitřním prostorem bloku a jeho formováním např. umístěním stromů. Oceňuji záměr vnitřního „náměstíčka“, byť jeho vztah ke zbytku vnitrobloku není úplně přehledně prezentován a je otazníkem, jak bude působit např. při pohledu z vnitrobloku. Postrádám názornější prezentaci urbanistického řešení. Schemata jsou teoretická, ocenil bych srozumitelnější situaci a například fotografie modelu řešené lokality z nadhledu, z ulice a z vnitrobloku, které by více vypovídaly o charakteru prostoru.
Provozní řešení B Provozní řešení ve mně evokuje slovo „lepší standart“. Za zajímavé považuji umístění schodiště a výtahu a vstup do bytů z z centrálních platforem. Jednoduchost, přímočarost a logičnost je v návaznosti této centrální komunikace od garáže až po vstupy do bytů. Provozní uspořádání bytů je generálně v pořádku. Negativně hodnotím vznik minichodbiček zejména ve 4. a 5.np. Zádveří jsou trochu stísněná a křečovitá. Vchod do pokojů kolem kuchyňské linky přes obytnou jídelnu nemusí být principielně v současné době něčím zvláštním, zároveň jsou na procházení některé jídelny s kuchyní stísněné. Umístění obytných místností po obvodu a zázemí do vnitra dispozice je vhodné a přirozeně logické. Prvek balkonů, jakožto pobytového exterieru považuji za velmi vydařený.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení je standartní, neprovokující, ekonomické, umožňující prostorovou flexibilitu a otevřenost fasád. Zároveň je obyčejné, základní, neprobádává potenciál zádání ve smyslu rozmanitosti Baugruppe a není příliš kreativní. Volbu železobetonového skeletu, desek, a vykonzolovaných ochozů považuji za vhodnou. Zděné stěny a zateplení objektu je standartní a adekvátní finančním možnostem vzhledem k účelu domu a lokalitě. Za nestandartní považuji velkou tloušťku kročejové izolace 125mm, byť je obhajována vedením instalací a větrání.
Architektonické řešení B Ve shrnutí považuji architektonické řešení, při úrovni bakalářské práce, za poměrně zdařilé. Postrádám v návrhu větší prostorovo-architektonické hledání a zkoumání. Vysvětlení zvolených řešení v autorově textové zprávě mluví spíše o závěrech vyusťujících z hledání provozního a objemového než prostorového. Zároveň mám pro autora pochopení, jelikož směřování k architektonickému prostoru a jeho problematiky, jakožto esenciální podstatě architektury, z mých zkušeností na škole chybí. Dům povyšuje nad obyčejnou bytovku uvažování o společných horizontálních platformách, jistá vzdušnost, ochozy s expresivním tvarem a mírně zajímavé rozdělení a „zaklesnutí se“ jednotlivých bytů, které má ovšem větší potenciál a mohlo by být dotaženější, promyšlenější a koncepčnější. Samotné byty – které by měly být tím nejpodstatnějším v celém návrhu – jsou prezentovány pouze na půdorysech a jedné umělecké vizualizaci. Na první pohled na mě půdorysy bytů působí mírně nahodile – absentuji koncepčnější návaznost vnitřních prostor bytů a uspořádání bytů. Při podrobnějším zkoumání odhaluji určitý modulový řád a logiku, které hodnotím kladně ve smyslu hledání záměru či řádu, negativně potom ve smyslu, že je to hledání, řád a logika půdorysná, ne prostorová. Oceňuji střídmost a jednoduchost provozně hmotového konceptu: schodiště – pobytové horizontální desky – byty. Velmi dobře hodnotím podobu domu na pohledech a také na venkovních vizualizacích. Velmi oceňuji existenci a podobu pobytových exterierů – balkonů. Naopak poměrně nic neříkající je vizualizace interieru bytu – napovídá o jisté absenci konceptu a specifičnosti interieru. Oceňuji otevřenost fasád, venkovních závěsů, pohledovost betonu a orientaci velkých pobytových místností po obvodu domu.
Formální úroveň B Formální úroveň hodnotím, při úrovni bakalářské práce, jako dostatečně vydařilou a vkusnou. V grafice a uměleckém ztvárnění vizualizací pozoruji soudobou módu. Hlavním prostorem pro zlepšení, byť ji hodnotím za ucházející, je srozumitelnost a schopnost upozornit na Podstatné v ztvárnění a grafice výkresů. Týká se to zejména urbanistické situace a schemat, kde jsou černé a tudíž nejvýraznější domy mimo řešené území, okolní domy v řešeném území jsou nakresleny jen čárově, a samotný návrh opět černě. Výsledkem je špatná orientace ve výkresu. Podobně půdorysy podlaží jsou graficky a barevně decentní, ale chybí jistá lepší hierarchie šraf a čar dle významu prvků. Ne uplně snadno se orientuje v dispozicích bytů. Šrafa koupelen je nevhodná. Za poměrně vydařená hodnotím architektonická schemata a za ještě vydařenější podobu axonometrie. Schemata i axonometrii vnímám jako soudobou brněnskou módu. Za velmi vydařené hodnotím architektonické pohledy.
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 134563