DVOŘÁKOVÁ, D. Vize pro Krnov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Galeová, Nicol

Návrh Dagmar Dvořákové se vyznačuje volbou netradičního, až „rozverného“ přístupu rozvolněné urbanistické kompozice zástavby parcely a svěžího doplnění bloku o lineární tok objektů kontinuálně navazující na stávající městský okruh. Autorka od počátku rezignovala na podpoření významu jedné nárožní budovy, veřejný městské prostor se snažila zkombinovat se svou představou o živém městském prostoru s převahou funkce bydlení. Nerezignovala však na vyřešení všech otázek, které její princip otevřel ve vztahu významu nárožní parcely, uliční fronty Soukenické ulice, sousedství koncertní síně kostela Sv. Ducha, propojení a prostupnosti vnitrobloku, i zakomponování nové tržnice v místě proluky a další návaznosti na centrum města. Architektonická forma staveb byla vedena jak nastavením správných proporcí a měřítka, tak tak snahou o různorodost a variabilitu vztahu mezi jednotlivými objekty, dopad na veřejný prostor.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Autorka se po celou dobu práce na projektu snažila vyrovnat s úvodním formalismem nosné myšlenky konceptu, komplexní prací s modelem a prověřováním vztahů prostorových i sociálních postupně dospěla ke kvalitnímu výsledku. Byla schopna překvapit jak nápady, tak úsilím finalizovat návrh dle svého původního přesvědčení.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Všetečková, Alena

Jedná se o práci, která dokládá pečlivé studium a pochopení kontextu. Jednoduché, a původní urbanistické řešení, které je zřetelně současné a přitom chytře navazuje na nesourodé okolí a vytváří tak příjemný veřejný prostor. Konstrukční i architektonické řešení je čisté, chybí snad je více odvahy v řešení fasád.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Zadáním práce je doplnění městského bloku s velmi bohatou historickou stopou, formální a typologickou rozmanitostí. Studentka nepracuje ve svých úvahách pouze s úzce vymezeným prostorem parcely, ale snaží se provázat ji s širším kontextem městského okruhu doplněním zeleného pásu. Vychází přitom z přesvědčení, že pro příhraniční Krnov, jako město postižené odlivem obyvatel je stěžejní návrat bydlení do centra. Zdánlivě cizorodý modernistický urbanismus volně stojících bloků v zeleni citlivě reaguje na strukturu stávajících objektů a z pohledu chodce vytváří díky chytře natočeným volným průčelím a nárožím dojem ucelené stavební struktury, v níž se chodec snadno orientuje. Domy mají v parteru logicky umístěné služby, které jsou doplněné novou tržnicí nahrazující rozpačitě umístěný objekt z osmdesátých let. Jedná se o úsporný, přehledný a přesvědčivý urbanistický koncept vnášející do prostředí novou, nikoli však násilnou, vrstvu.
Provozní řešení B Provozní řešení je vzhledem ke zvolenému konceptu poměrně jednouché, služby v parteru a byty s různorodou skladbou (od 1 +kk po 3 +kk) ve vyšších podlažích. Do domů se vstupuje na delší boční fasádě do dostatečně dimenzované schodišťové haly v kloubu dispozice, z níž jsou přístupné všechny byty. Byt v posledním podlaží je nadstandardní mezonetový, neumožňuje však výstup na terasu, který by se alespoň v části ozeleněné střechy nabízel. Je otázkou, zda v rámci dostatečného prostoru parcely nebylo možné dosáhnout orientace obytných místností na obě protilehlé fasády v rámci jednoho bytu, což by z hlediska proslunění i větrání bylo ideální. Jinak je ale dispozice bytů přehledně a řešená, s dobře prosvětlenými a proporčně řešenými místnostmi. Otázkou se jeví přístup na střechu pro potřeby údržby, pokud nepřiléhá k mezonetovému bytu.
Technicko konstrukční řešení A Jedná se o částečně podsklepené bytovky z keramických nosných tvarovek v kombinaci s železobetonovými stropy a průvlaky – technické řešení vzhledem ke zvolené dispozici a nevelkému počtu podlaží zcela logické a domyšlené.
Architektonické řešení B Architektonické vyznění domů je uměřené až asketické, s důrazem na převýšený parter obložený keramikou. Formální jazyk domů je možná ve vztahu k rozmanitému kontextu až příliš ukázněný.
Formální úroveň A Formální zpracování je velmi silnou stránkou projektu, svěží koláže i vtipné vypořádání se s nedostatečným zázemím a materiálovým vybavením v době uzavření škol (model z houbiček na nádobí) vedl k úspornému a graficky výraznému abstrahovanému řešení namísto doslovných realistických, vizualizací a dokládá schopnost autorky výstižně prezentovat architektonický koncept.
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 134632