KUKLOVÁ, T. Vize pro Krnov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Galeová, Nicol

Autorka zvolila na dané parcele princip přirozeného zastavění až organicky rostlé urbanistické struktury s širokou nabídkou funkčního využití, reflektovala měřítko okolní zástavby i odkazy na výsledky analýzy vývoje a dlouhodobých potřeb města. Zdárně se vyrovnala s organizací veřejného a soukromého prostoru, místo pojala s cílem využít možnosti intenzivního zastavění klíčového městského území. Prostupnost bloku, návaznost na původní veřejný prostor a okolní budovy i nabídka využitelnosti je autorčiným netradičním příspěvkem k interpretaci chodu menšího města.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Všetečková, Alena

Autorka prokazuje schopnost analyzovat funkční a prostorové souvislosti zadání, formulaci konceptu a schopnost jej dotáhnout detailů. Dokazuje také povědomí o soudobých trendech tvorby měst (agritektury), i když možná přeceňuje jejich relevantnost pro maloměsto s bezprostřední vazbou na volnou krajinu. Zároveň však připouštím, že se jedná o subjektivní, generačně podmíněný pohled oponentky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Zadáním diplomové práce bylo doplnění městského bloku uvnitř historického centra příhraničního města Krnova, do jehož struktury se vepsaly mnohé historické události, stylové epochy a způsoby využití. Po pečlivém studiu urbanistických souvislostí autorka přichází se sympaticky idealistickým konceptem funkčně bohatého celku s akcentem na bydlení a komunitně sdílený společný prostor s dostatkem zeleně. Důraz je kladen na prostupnost bloku při současné snaze o vytvoření kompaktního celku, respektujícího architektonický význam historických solitérních budov v rámci bloku. Bohatost programu však zakládá složité vztahy a koncept tak částečně ztrácí na soudržnosti a přehlednosti.
Provozní řešení B V projektu je navrženo deset objektů s různorodými funkcemi od polyfunkčního domu, turistického informačního centra, přes tržnici, pěstitelské skleníky až po bytovky. Logická je jejich hierarchizace vzhledem k poloze na parcele: do městského prostoru jsou orientované služby, informační centrum a dále do vnitrobloku kavárna a tržnice, do dvora pak byty. Navzdory bohatosti programu jsou provozy dobře promyšlené. Dispozice bytů je přehledná, s orientací na východ a západ a přístupem z pavlače. Pavlačovou dispozici má i druhá bytovka napojená ve všech patrech na pěstitelské skleníky. Poměr ploch skleníků a bytů v sobě v prostoru maloměsta blízkého volné krajině nese jistý utopický nádech. Lze si představit, že společná péče o provoz a údržbu skleníků by mohla být problematická a zvyšovat náklady na bydlení v malometrážních bytech, jakkoli sociální přínos této funkce je nesporný.
Technicko konstrukční řešení A Zvolený konstrukční systém odpovídá architektonickému záměru. Je patrné, že studentka konstrukci pečlivě konzultovala, domyšlené je technické řešení skleníků.
Architektonické řešení B Autorka v návrhu ctí měřítko stávající architektury v rámci bloku (kostela, synagogy, průmyslového objektu i solitérní vilky), i jejich architektonický význam. Výchozím bodem pro formální řešení jsou jí barokní domy na krnovském náměstí, které do veřejného prostoru předsazují reprezentativní obdélný štít a za něj staví nižší, drobnější trakty se sedlovou střechou. Tento motiv pak abstrahuje do současného architektonického jazyka. Díky tomu je celkové formální řešení dostaveb soudržné a zdařilé, možná jen, vzhledem k pestrosti programu poněkud monotónní.
Formální úroveň A Ve formálním řešení oceňuji odklon od doslovných vizualizací k osobitému výtvarnému pojetí a schopnost zachytit prostor i atmosféru architektury skicou, čárovou perspektivou. Grafické podání je celkově výstižné a soudržné.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 134634