ONDŘEJOVÁ, D. Vize pro Krnov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Galeová, Nicol

Volba tří lineárních objektů dotvářející významný městský prostor byla vedena snahou o racionální a čitelné napojení městského okruhu do útrob bloku a využití potenciálu meziprostoru – „mezidomí“ s významem nového bulváru. Autorka této kompozici přizpůsobila funkci a snažila se vybalancovat proporční návaznosti na okolní vazby, včetně průchodnosti z ulice Soukenická. Dokomponování záměru sebou však nese další otázky návaznosti a účelnosti veřejných prostorů, zatížení dopravního řešení i správného vyhodnocení přídavku jiných funkcí, než administrativních. Zapracování inspirace městského špalíčku by obzvláště v uliční frontě a sousedství koncertní síně kostela Sv. Ducha zasloužilo větší cit pro detail parteru a architektonického tvarosloví vystupujících portiků, řešení provozu a ekonomická přiměřenost vedla od původních velkorysých představ neodpovídajících velikosti města po určitý kompromis, ovšem bez využití poetiky i v administrativních objektech v nejlepším případě neopomíjené. Autorka vyzdvihuje společenský potenciál parcely na městském okruhu, hodnotu místa by, dle mého názoru, mohla využít pro širší záběr funkčního využití.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 80 Autorka od počátku inklinovala k návrhu jasně definovaných bloků nové výstavby, v průběhu práce provedla řadu koncepčních variant, ověřila mnoho možností a po dalších analýzách opustila i velkoryse volený koncept tvorby nového náměstí. Byla přesvědčena o potenciálu vybudování nové radnice, její vize však z části opomíjela význam stávajícího náměstí. Definicí nového uličního prostoru i významu nároží se pilně zabývala, prvotní nedostatky ve znalostech typologie a urbanismu překonávala svou pílí.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Bureš, David

Toto zadání bakalářské práce je zaměřené nejen na objekt samotný, ale také na čtení místa v širším kontextu a vyhledávání potřeb zadaného celku. Studentka na základě svých analýz navrhla pro zadané místo reprezentativní budovu městského úřadu. Tato úvaha je pro danou lokalitu vhodná i smysluplná. Celkově hodnotím práci jako dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Z urbanistického hlediska návrh vychází z principu hradebního okruhu nahrazeného parkem lemovaným veřejnými budovami. Tento princip, v minulosti tolikrát s úspěchem použitý, se zdá být vhodný i pro řešené území. Ocenil bych však práci s veřejným prostranstvím nejen uvnitř vnitrobloku, ale i v navazujícím nejbližším okolí – trojúhelníkový veřejný prostor a pokračování hradebního bulváru na jižní respektive jihozápadní straně považuji v této formě za promarněnou šanci.
Provozní řešení C Z provozního hlediska v celkovém řešení nespatřuji v návrhu větší problémy – organizace budovy je jasná a přehledná. Při užším pohledu na samotný pracovní prostor a fungování provozu úřadu však spokojen nejsem. Kanceláře neodpovídají požadavkům na plochu vzhledem k počtu navržených pracovních míst, neumím si představit komfortní fungování 4 osob v kanceláři o velikosti 23m2, neumím si představit jednání úředníků s občany, chybí mi alespoň základní zázemí pro zaměstnance v podobě např. čajové kuchyňky v adekvátní docházkové vzdálenosti.
Technicko konstrukční řešení C Konstrukce objektu je navržena logicky a ekonomicky. Některé detaily jsou nedotažené – v textové části se píše, jak si studentka představuje fungování objektu technologicky, avšak to nereflektuje předložený detail – nebo budou všechny technologie pohledové?
Architektonické řešení B Architektonický návrh je jednoduchý, kompaktní, s jasně čitelnými principy. Vhodně a nenásilně doplňuje své okolí. Jako chybu však považuji, že v nejexponovanějších nárožních polohách studentka porušila svůj vlastní princip a oslabila tím sílu celého konceptu.
Formální úroveň B Formální úroveň práce je vysoká. Grafika je jednoduchá, přesto dostatečně vypovídající. Dle mého je použito nevhodné značení místností – na mnohých místech překrývá kresbu a především čísla místností jsou na řadě míst chybně provázány s legendou (čísla v půdorysech odkazují na místnosti se zjevně jinou funkcí nebo mají v legendě místností jiné číslo). V situačním výkrese už studentka zjevně neměla dostatek času pohlídat viditelnost nebo tloušťky všech čar.
Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 134636