PÁLKA, J. Návrh výměníku tepla spaliny-voda 2020 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Špiláček, Michal

Student při zpracování tématu postupoval samostatně a pravidelně práci konzultoval. Práce po formální stránce splnila všechny cíle zadání v rešeršní a výpočtové části. Z rešeršní části bylo rozhodnuto a typu vhodného výměníku pro zadanou aplikaci a ve výpočtové části student zpracoval návrh deskového výměníku tepla pomocí tepelného a hydraulického výpočtu. Byla dodána i výkresová dokumentace. U práce nebylo zjištěno plagiátorství a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Samostatnost studenta při zpracování tématu
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Baláš, Marek

Předložená bakalářská práce má jako hlavní cíl návrh výměníku pro využití tepla spalin za plynovým kotle. Po obecné úvodní rešerši studen Jaroslav Pálka přikročil k výběru a návrhu výměníku pro konkrétní aplikaci. Byl vybrán deskový výměník a tento byl následně navržen pro výkon 50 kW. Práce je na standardní úrovni, některé kapitoly jsou stručné a zasloužily by více pozornosti (např. kap 2.3 o volbě vhodného výměníku). Návrh výměníku je korektní, chybí zdůvodnění vybraných parametrů, především základní geometrie desek. Návrhu bych dále vytkl vysoké tlakové ztráty na straně spalin, vysokou rychlost proudění a absenci předimenzování rozměrů, které by bylo potřebné, vzhledem k zanedbání zanášení, ztrát atp. K některým výpočtům není žádné hodnocení nebo shrnutí. Po formální a grafické stránce je práce na dobré úrovni, dojem kazí drobné překlepy (Mpa, Prandeltovo číslo atp.). Do rovnic 16 a 17 je špatně dosazeno. Špatná je práce s literaturou, kdy v některých kapitolách je v úvodu výčet použité literatury a dále v textu není zřejmé, u kterých částí je jaká literatura použita. Přes výše uvedené nedostatky je práce na dobré úrovni, splnila zadání a doporučuji ji k obhajobě. Práci hodnotím známkou B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 131937