VESELÝ, F. Návrh sprejové kolony pro zachycení CO2 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Cejpek, Ondřej

Filip Veselý se ve své bakalářské práci zabývá návrhem laboratorní sprejové kolony pro zachycení CO2. Cílem práce je vytvořit ideový návrh použitelný v laboratořích sprejů na FSI. Student se dobře a rychle zorientoval v aktuální tématice. Práce je dobře strukturovaná a jednotlivé části na sebe logicky navazují. Student řešil bakalářskou práci iniciativně, samostatně a pečlivě. Splnil veškeré požadavky zadání a práci průběžně konzultoval s vedoucím práce a plně se řídil jeho pokyny. Při řešení volil pan Veselý adekvátní postupy a problému se věnoval do dostatečné hloubky a šíře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Malý, Milan

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem laboratorní kolony pro testování trysek pro zachycení CO2 z proudu spalin. Práce obsahuje teoretický rozbor metod zachycení CO2, rešerši používaných laboratorních kolon, popis hlavních komponent sprejové kolony a ve vlastní části návrh konkrétních prvků kolony pro použití v laboratoři sprejů. Práce je logicky členěna, dobře se čte a má minimum pravopisných chyb. Samotný návrh kolony je popsán detailně, včetně výpočtu tlakových ztrát a požadavků na ohřívače směsi plynů, které mají simulovat reálně spaliny. Má největší výtka je ohledně chybějící diskuze k volbě parametrů kolony, jako jsou rychlosti proudění a velikosti samotné kolony. Autor na straně 24 udává, že typická rychlost v laboratorních kolonách je několik cm/s, nicméně při návrhu předpokládá rychlosti 5 až 8 m/s. Nikde v práci není řečeno, proč je tato kolona navržena na tyto rychlosti a proč je volena zrovna tato výška a průměr kolony. V práci není zmínka ohledně rychlostí/velikostí reálných průmyslových kolon používaných v podobných aplikacích. Tyto chybějící informace sráží kvalitu jinak velmi dobře zpracované práce. Méně závažné výhrady jsou: Chybí hlubší diskuze ohledně optického přístupu pro optické metody a případná omezení kvůli použití válcového tvaru kolony (viz bod 4 zadání). V seznamu zkratek chybí mnoho použitých zkratek jako PDI, LDA, PDA, PIV atd. Některé veličiny v textu nejsou kurzívou (např. celý seznam zkratek, tabulka 6 atd.). Nerozumím tomu, jaký je rozdíl mezi kapitolou 3.3.1 a 3.3.3, když obě dle mého názoru popisují tu stejnou metodu. I přes výše zmíněné výtky považuji cíle práce za splněné a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132154