RODEN, L. Zařízení na sváření filamentu pro 3D tisk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Krčma, Martin

Téma této práce bylo zadáno tak, aby student mohl volit komplexitu navrhovaného zařízení, a v návaznosti na to bud provést rozsáhlejší experimentální část, nebo ji naopak zúžit. Student si i s ohledem na dálkovou výuku zvolil možnost maximalizující množství konstrukční práce a automatizaci zařízení. V návaznosti na to bylo od experimentální části upuštěno, ale i přesto student zvládl postavit prototyp zařízení a otestovat ho. Většina provedené práce spočívala v návrhu CAD, sestavení výrobní dokumentace, kusovníku a diagramu zapojení elektronických komponentů, s menším důrazem na ověření navržených uzlů. Po formální stránce je práce v pořádku, až na místy nevhodné stylistické volby. Práce je na dobré úrovni a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Škaroupka, David

Práci shledávám na hranici akceptovatelnosti z následujících důvodů. Rešeršní část má velmi nízkou relevanci k řešenému tématu. Zbytečně jsou rozebírány například konstrukční typy tiskáren. Postrádám dostatečný přehled fundamentu a technologií svařování plastů. Z analýzy problému by mělo být jasné jak znalost současného stavu ovlivňuje definici problému a jak směřuje na možné varianty jeho řešení. Tyto úvahy však v kapitole vůbec nenacházím. Kapitola koncepční řešení už rovnou popisuje realizovaný návrh, aniž by bylo jasné jaké alternativy byly zvažovány a proč je zvolena ta výsledná. Závěr nekonstatuje, jak byl naplněn cíl vhodnosti pro tiskárny s přímým pohonem extruderu. Za chvályhodné naopak považuji dosažení fyzického funkčního prototypu, z jehož dokumentace je patrné, že byl vytvořen s vysokou mírou osobního nasazení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 133009