HROCHOVÁ, E. Derivatizace hyaluronanu sodného jakožto nástroj pro zvýšení stability modelové artificiální synoviální kapaliny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kalina, Michal

Studentka Bc. Eliška Hrochová se ve své diplomové práci zaměřila na velmi zajímavou a aktuální problematiku přípravy artificiálních synoviálních kapalin se zvýšenou stabilitou. Svou diplomovou prací navazuje na problematiku, se kterou se seznámila v průběhu řešení své bakalářské práce. V diplomové práci se zaměřila zejména na zvýšení stability základní strukturní složky artificiální synovie – hyaluronanu sodného – prostřednictvím jeho cílené modifikace za využití aminokyseliny alaninu. Takto připravený modifikovaný hyaluronan studentka nejprve charakterizovala vhodnými metodami (FTIR, TGA) a následně ho využila pro přípravu modifikované artificiální synoviální kapaliny se zvýšenou stabilitou. Připravenou matrici studentka vhodně experimentálně porovnala z hlediska enzymatické, ale i časové stability, jednak se vzorkem artificiální synoviální kapaliny založeném na původním nemodifikovaném hyaluronanu, se vzorkem modifikované synovie obohacené o chondroitin sulfát a následně také s reálným vzorkem koňské synoviální kapaliny a komerčním vzorkem podpůrného kloubního preparátu Orthovisk. Předložená práce je po odborné, formální i jazykové stránce zpracována na velmi dobré úrovni. Studentka v rámci řešení diplomové práce prokázala, že je schopna se orientovat v odborné literatuře a dokáže přenést získané teoretické poznatky do návrhu vhodného uspořádání dílčích experimentů sloužících k naplnění jednotlivých cílů vytyčených v zadání diplomové práce. Na tomto místě musím, jakožto vedoucí diplomové práce, ocenit zejména studentčino zapálení pro danou problematiku, její cílevědomost, samostatnost a pozitivní myšlení. Studentka Bc. Eliška Hrochová v rámci své diplomové práce získala velmi zajímavý soubor ucelených experimentální dat, které představují velmi dobrou odbornou nástavbu pro základní výstupy získané v rámci řešení bakalářské práce a poslouží jako dobrý základ navazujícího výzkumu v dané oblasti. Předložená diplomová práce bezesporu splnila všechny cíle vytyčené v jejím zadání, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím „výborně“ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mravec, Filip

Předložená diplomová práce se zabývá formulací umělé synovie s využitím modifikovaného hyaluronanu. Modifikace byla provedena s aminokyselinou alanin, nicméně chybí jakékoliv reakční schéma nebo systematický název či obrázek výsledného produktu modifikace. V práci jsou využity metody rozličné metody, které dostatečně charakterizují fyzikální chování umělé synovie a je možno je s výhodou použít pro srovnání nových formulací a reálných/komerčně dostupných vzorků. Teoretická část této práce je dostatečně rozsáhlá. Experimentální část obsahuje dostatečně obsáhlou diskusi vlastností nových formulací, opakovatelnosti přípravy, časové stability a srovnání s komerčním přípravkem Orthovisc® a reálné koňská synovie. Nebylo by špatné, pokud práce obsahovala propracovanější a popisnější syntetickou část derivátu hyaluronanu. Rovněž některé grafy by zasloužili lepší volbu typu datových bodů (např. Obr. 38) nebo by mohly obsahovat podrobnější popisky hodnot přímo v grafu (např. Obr. 3, 15-18), kde není jednoduché přiřadit popisované hodnoty měřeným částem spektra. Po prostudování této práce navrhuji hodnocení stupněm A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Úroveň jazykového zpracování B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 130311