ČERNEKOVÁ, N. Studium reologických vlastností a biodegradace poly (3-hydroxybutyrátu-co-4-hydroxybutyrátu) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kovalčík, Adriána

V svojej práci sa Bc. Nicole Černeková zaoberala štúdiom reologických vlastností a abiotickou degradáciou poly(3-hydroxybutyrátu-co-4-hydroxybutyrátu) (P3HB-co-4HB). Študentka počas experimentálnej práce ako aj počas spisovania diplomovej práce preukázala záujem o danú problematiku, pričom k experimentálnej práci pristupovala veľmi aktívne, napríklad si sama navrhla modelové telové tekutiny pre stanovenie abiotickej degradácie vzoriek. Študentka si v krátkom časovom období osvojila celú radu náročných laboratórnych postupov a metód. Pri písaní textovej časti študentka preukázala schopnosť vypracovať aktuálnu rešerš k téme DP, zanalyzovať výsledky meraní a oddiskutovať ich v širších súvislostiach a adekvátne a v súlade s odbornou literatúrou. Výsledky dosiahnuté v rámci tejto DP sú zaujímavé, zistil sa podstatný vplyv plastifikátorov na reologické vlastnosti P3HB-co-4HB kopolyméru a tiež jeho schopnosť degradovať v rôznych modelových telových tekutinách. Zadané ciele práce študentka splnila v plnom rozsahu. Ako vedúca diplomovej práce chcem oceniť najmä pracovitosť, samostatnosť, systematickosť, dobrú komunikatívnosť a zodpovednosť študentky. Preto doručujem prácu k obhajobe a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Studentka Bc. Nicole Černeková se ve své diplomové práci věnovala studiu biodegradace poly(3-hydroxybutyrátu-co-4-hydroxybutyrátu) v několika modelových tělesných kapalinách. Práce je vypracována ve slovenském jazyce na 55 stranách, studentka celkově čerpala ze 125 převážně zahraničních zdrojů, které správně a úplně cituje. Práce je napsaná srozumitelným a čitelným slohem, struktura textu je logická. Snad jen v teoretickém úvodu bych poněkud pozměnil řazení některých kapitol, případně bych některé kapitoly sloučil (např. kapitoly 2.3.4.1 a 2.3.4.2). Obrázek 10 popisující metabolické cesty syntézy kopolymeru P(3HB-co-4HB) pak mohl být lépe rozpracován (meziprodukty mohli být zobrazeny ve vzorcích, mohli být uvedeny vedlejší produkty reakcí a také názvy/označení enzymů katalyzujících dané reakce). Nicméně tyto drobné nedostatky významně nesnižují vysokou formální kvalitu předložené práce. V rámci experimentů se studentka věnovala charakterizaci reologických vlastností formulací kopolymeru s různými plastifikátory. Chápu, že samotná příprava vzorků nebyla součástí této diplomové práce, ale přece jen jsem v textu postrádal podrobnější popis přípravy vzorků a některé jejich charakteristiky. V další části práce se studentka věnovala degradaci připravených vzorků v modelových fyziologických kapalinách. V rámci dlouhodobých experimentů byla průběžně analyzována molekulová hmotnost vzorků a po skončení testů byla stanovena hmotnostní ztráta vzorků. Podle očekávání všechny vzorky vykazovaly významnou degradabilitu a docházelo k významnému poklesu obou pozorovaných parametrů. Výsledky studentka presentuje a komentuje správným způsobem, musím ocenit také snahu studentky konfrontovat svá data s literaturou. Závěry, které na základě svých měření studentka vyvozuje, jsou podle mého názoru správné a představují základ pro celou řadu navazujících studií. Předložená práce splňuje všechny nároky kladené na diplomovou práci, studentka prokázala experimentální dovednosti, schopnost vyhodnocení a interpretace dat a také dovednosti v přípravě odborného textu. Proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Využití literatury a její citace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce B
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 130676