DVOŘÁK, P. Biomedicínské aplikace polykaprolaktonových nanovlákenných membrán [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Zajíčková, Lenka

Práce Pavla Dvořáka má interdisciplinární charakter, což je nutné ocenit, neboť student se v tomto směru pěkně vyrovnal s teoretickými úvodními částmi a je vidět, že získal přehled o mnoha metodách a přístupech. Zároveň student získal i praktické zkušenosti při přípravě plazmových polymerů, magnetronovém naprašování kovů, imobilizaci kolagenu na povrchu, analýze povrchů a kultivaci buněk. Výsledky jsou prezentovány přehledně, jsou zajímavé a vidím zde i potenciál pro přípravu publikace ve formě článku, pokud ještě doplníme nějaké experimenty a lépe prodiskutujeme výsledky ve srovnání s předchozími. Toto porovnání považuji za menší slabinu práce, neboť chybí např. porovnání XPS analýzy povrchu plazmových polymerů na různých substrátech s předchozími výsledky. Student ukázal, že analýza proliferace buněk na nanovlákenných materiálech může trpět jistými systematickými nedostatky a provedl proto experimenty i v kultivačních miskách. Připravené povrchy byly z hlediska koeficientu proliferace srovnatelné s optimalizovanou kultivační miskou, což naznačuje, že by tyto postupy bylo možné využít pro modifikaci komplikovanějších materiálů, např. nanovláken, za účelem zlepšení kultivace buněk. Z metodického hlediska je cenné, že student porovnával i různé metody zjišťování počtu buněk.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury B
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Přibyl,, Jan

Prezentovaná diplomová práce se zabývá polykaprolaktonovými nanovlákny a jejich buněčnou kompatibilitou. Byl zkoumám vliv potažení vláken kolagenem typu I, dále také magnetronové pokovení vrstvou mědi s potenciálem antibakteriálního účinku. Práce je logicky členěna do jednotlivých částí, exprimenty jsou dobře navrženy a vhodně vyhodnoceny. Za hlavní pozitivum práce považuji právě testování nanovlakenných struktur na tkáňových kulturách, bohužel se nepovedlo dokončit mikrobiologické testování měděného povlakování. Vzhledem k celkovému rozsahu práce to ale nepovažuji za důvod pro snížení hodnocení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Využití literatury a její citace C
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků B
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 132039