ŠLEMENDA, D. Využití umělé inteligence jako podpory pro rozhodování v podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Dostál, Petr

Diplomová práce se zabývá návrhem automatického obchodního systému pro trh s zahraničními měnami s využitím umělé inteligence a prvků technické analýzy. Byl proveden výběr brokerské společnosti na základě fuzzy logiky a shlukování pomocí SOM. Byl vytvořen algoritmus pro obchodování v programovacím prostředí MQL4. Algoritmus byl testován na historických datech a bylo provedeno ekonomické vyhodnocení. Práce má využití v praxi, je velmi kvalitně zpracována a hodnotím ji celkovým stupněm výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Budík, Jan

V práci je řešena problematika aplikace rozhodovacích investičních algoritmů, které využívají pro optimalizaci genetické algoritmy. Student v práci navrhnul algoritmy, které jsou zaměřeny na rozhodování na trhu s měnovýny kurzy. Analýza je prováděna od roku 2017, což považuji za dostatečný vzorek dat. Práce splňuje nutné požadavky ve své aplikační, teoretické i formální části a doporučuji ji k obhajobě. V rámci obhajoby pokládám následující otázky: 1) je možné podobné algoritmy využít pro kryptoměny? Pokud ano, tak pro jaké? 2) existují další programovací jazyky/frameworky, které lze použít pro vytváření algoritmů na finančních trzích? Pokud ano, jaké?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 131809