DRÁPALÍKOVÁ, J. Návrh podnikového trainee programu a jeho zavedení pomocí technik projektového managementu v organizaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Smolíková, Lenka

Diplomová práce navrhuje podobu podnikového trainee programu a pomocí nástrojů a metod projektového managementu plánuje jeho zavedení. Analytická část obsahuje detailní analýzu současného stavu trainee programu ve společnosti. Návrhová část patří mezi nejdůležitější části práce a jsou zde zpracovány všechny podstatné náležitosti plánu projektu jako je – logický rámec, WBS, milníky, RACI matice, zdroje, Ganttův diagram, analýza rizik a rozpočet projektu. Všechny uvedené nástroje a metody jsou zpracovány velmi detailně. Předložená diplomová práce se řadí mezi výjimečné práce nejen svým rozsahem, ale hlavně obsahem a zaměřením. Při zpracování diplomové práce využila studentka osobní zkušenosti s uvedeným tématem v dané firmě. Diplomová práce je nadstandardní svou kvalitou, zpracováním a celkovým přístupem studentky, proto práci hodnotím stupněm A – výborně. Otázka k obhajobě: 1. Uveďte, v jaké fázi se Váš projekt v současné chvíli nachází?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezníček, Tomáš

Digitalizace v širokém kontextu je aktuální téma, které dnes řeší všechny firmy tradičních odvětví. Tato diplomová práce se zaměřuje na způsob, jak koncipovat a implementovat trainee program, pomocí něhož získá energetická společnost vyšší lidský potenciál k potřebné digitální transformaci svých standardních činností a procesů. Diplomová práce cílí na klíčový aspekt této změny a tou jsou lidé. Právě lidské zdroje firmy jsou rozhodující faktor, který pomocí nových technologií a inovativních přístupů vytváří prostředí pro efektivnější, rychlejší a tím i úspěšnější fungování společností. Vyřešením problému, jak získat, motivovat, zapracovat a plně využít potenciál mladé „technologické“ generace je téma, jehož vyřešení je zajímavé pro všechny firmy bez rozdílu odvětví. Teoretický úvod do problematiky je zpracován velmi detailně, logicky strukturován a poskytuje potřebné základy pro pochopení kontextu obsahové části diplomové práce zpracovávající projektový přístup řešení problematiky. Oceňuji také strukturované členění popisných textů, které jsou vhodně oživeny obrázky, schématy a tabulkami. Analytická část trochu utrpěla nutností anonymizace společnosti, jež byla cílem analýzy. Ale i přes tento handicap poskytuje tato část diplomové práce ucelený popis výchozí pozice společnosti v oblasti přístupu k trainee programů a velmi zdařilou analýzu cílových generací na kterou program může cílit. Jak charakteristika, tak popis hodnot generací vytváří pochopitelný rámec pro následující části diplomové práce. Samotný zvolený GEM model hodnotím také kladně, i vzhledem k jeho potenciálu vysvětlit managementu společnosti pravidla a zákonitosti úspěšného trainee programu. Klíčová část diplomové práce obsahuje velmi detailní, konkrétní a propracovaný návrh, jak trainee program připravit, organizovat a implementovat do života organizace. Velmi zajímavý je celý koncept role digitálního asistenta zasazený do organizace, jeho kooperaci s digitálním ambasadorem a řešení nezávislé zpětné vazby osobou koordinátora pro všechny digitální asistenty. Za velmi inspirativní až návodný považuji popis ideálního kandidáta a rozbor potřebných vlastností, stejně jako způsobu výběru vhodného kandidáta. Také pohled na časovou náročnost zapracování a zaškolení zcela nového pracovníka v roli digitálního asistenta hodnotím jako realistický, ač se může zdát poněkud dlouhý. Zpracování návrhu projektu (logického rámce, WBS, Ganttova diagramu, RACI matice, zdrojů, rizik, rozpočtu) hodnotím také jako velmi zdařilé, detailní a promyšlené. Tímto návrhem autor prokazuje myšlení projektového managera a svou schopnost rozpracování i složitějších projektů do potřebného detailu. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě. Dle mého názoru jde o velmi komplexní, promyšlenou, zdařilou a obsahově kvalitní diplomovou práci. Také technická, jazyková a slohová úroveň jistě splňuje požadavky kladené na tento výstup.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 135239