CVRČKOVÁ, A. Mezera v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

„Studenti zahájili svůj návrh již při volném výběru proluky. Projekty jsou různorodé, formálně a technicky na uspokojivé úrovni. Osobně jsem cílil na konfrontaci studentů s rutinou projektování v praxi.“ Aneta poctivě pracovala. U jinak kvalitního projektu mi chybí určitá míra překvapení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka i přes složitosti doby pravidelně konzultovala a pilně pracovala.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Horký, Jan

Autorka svým návrhem vhodně zastavuje nárožní proluku, kterou zároveň dotváří jednu stranu tzv. Římského náměstí. Projekt jasně prezentuje funkční a architektonicky přiměřenou stavbu, řešení konstrukčních a technologických záležitostí však vyžaduje více pozornosti či konzultací s odborníky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Pro půdorysný tvar objektu přejímá návrh stávající tvar parcely, kterou zcela zastavuje. Dotváří tak tzv. Římské náměstí a předstoupením do Františkánské ulice poskytuje prostoru ještě větší intimitu. Šikmý průchod objektem pak tvoří vhodnou zkratku pro pěší, která se navíc poeticky rozšiřuje směrem k náměstí. Vizualizace dokladují vhodné zapojení objektu do svého okolí. Návaznost na sousední objekt na náměstí by měla být podrobněji prověřena.
Provozní řešení B Umístění komunikačního jádra do tmavé části parcely je zvoleno naprosto logicky a správně. Poloha kolárny pod střechou je však značně diskutabilní a defavorizuje užívání jízdního kola jako městského dopravního prostředku 21. století. Celoprosklená fasáda trojúhelníkové komerční jednotky v přízemí komplikuje její budoucí využití a navádí obchodníky celoplošným polepům velkorysých výloh.
Technicko konstrukční řešení C Autorka členěním fasády vytváří dojem skeletu, objekt však tvoří stěnový nosný systém 300mm silného zdiva. Obě varianty jsou jistě možné, je však na místě pečlivěji zdůvodnit volbu daného konstrukčního systému ve vztahu k jeho únosnosti. Další zvolené materiály a konstrukce jsou objektu přiměřené, skladba střechy by si zasloužila větší pozornost či přesvědčivější popis. Komplikovanější a ne zcela vyjasněné se jeví řešení překladů nad otvory výkladců a absence instalačního podhledu komerční jednotky/jednotek.
Architektonické řešení C Autorka si je dobře vědoma limitů dané parcely a po ověření splnění podmínky proslunění i dále šikovně pracuje s denním světlem a sluncem. Nespokojila se s prostým opakováním jedné dispozice nad sebou, ale naopak nabízí barvitá uspořádání bytů. Projekt tak může oslovit různé cílové skupiny obyvatel, což by zvýšilo i jeho obchodní potenciál, ačkoli nenabízí parkovací místa pro automobily v objektu. Zvolená úprava fasády poskytuje domu menší měřítko či jemnější detail a dlouhodobou udržitelnost, ale může být mírně zavádějí odkazem na železobetonový skelet. Fasádní pravoúhlý rastr zároveň objekt sjednocuje a umožňuje pak volnější práci s proporcemi a polohami otvorů do jednotlivých místností.
Formální úroveň A Práce je na vysoké grafické i formální úrovni a několik drobných překlepů nemá vliv na srozumitelnost sdělení. Pro rychlejší představu o rozměrech objektu by bylo vhodné doplnit alespoň do jednoho výkresu celkové kóty. Množství kvalitně zpracovaných vizualizací dobře ilustruje zapojení objektu do městského organismu. Práce je na vysoké grafické i formální úrovni a několik drobných překlepů nemá vliv na srozumitelnost sdělení. Pro rychlejší představu o rozměrech objektu by bylo vhodné doplnit alespoň do jednoho výkresu celkové kóty. Množství kvalitně zpracovaných vizualizací dobře ilustruje zapojení objektu do městského organismu.
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 133721