POLOVÁ, V. Zhodnocení aplikace vybraného účetního softwaru ve firmě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Křížová, Zuzana

Studentka prokázala schopnost samostatně zpracovat informační zdroje a aplikovat metody, se kterými se seznámila v průběhu předcházejícího studia. Zpracovala kvalifikovaným způsobem zadané téma. V textu bakalářské práce jsou také obsažena vlastní hodnotící stanoviska a tím splňuje základní požadavky kladené na závěrečné práce. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě s následující doplňující otázkou: v tabulce č. 8 v práci získaly všechny srovnávané programy stejné ohodnocení, nebylo by užitečnější po zjištění takto výrazné shody vybrat to, čím se liší a zaměřit se na detailnější zkoumání?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Studentce se podařilo základní cíle stanovené zadáním velmi dobře naplnit, postupovala podle zadání a zabývala se všemi jeho součástmi.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Studentka postupovala správným způsobem a ke splnění zadaného cíle využila adekvátní standardní metody, se kterými se seznámila v průběhu výuky i samostudiem.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C Interpretace výsledků a následné vyvození odpovídajících závěrů je na dobré úrovni, studentka v praktické části a zejména v závěru kvalifikovaně posuzuje zjištěné informace.
Praktická využitelnost výsledků C Doporučení pro analyzovanou společnost jsou odůvodněná a přímo aplikovatelná v praxi. Ovšem výběr a bodové ohodnocení některých kritérií vedlo k poměrně výraznému posunutí reálných důsledků doporučení.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Bakalářská práce je po formální stránce poměrně dobře vyvážená, pokud se týká obsahu i rozsahu jednotlivých kapitol. Použitá terminologie a vyjadřování v odborném jazyce je také na dobré úrovni.
Práce s informačními zdroji, včetně citací C Analýza zadaných zdrojů byla kvalitně provedena, diplomantka si k zadané literatuře vyhledala samostatně další zdroje. Citace odpovídají stanoveným odborným požadavkům.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Grásgruber, Miloš

V první a druhé kapitole práce je přehledně zpracována problematika vedení účetnictví, účetních softwarů a informačních systémů. Použité zdroje jsou správně citovány. Ve třetí kapitole autorka práce popisuje základní moduly posuzovaných softwarů. Vybrané účetní programy jsou zhodnoceny podle stanovených kritérií. Zvolená kritéria hodnotí pouze základní funkce účetních programů a rozsah služeb poskytovaných dodavateli. V práci chybí podrobnější vyhodnocení funkcí jednotlivých modulů účetních programů vzhledem k potřebám společnosti EM Brno. Studentka v práci uvádí pořizovací náklady pro jednotlivé softwary, chybí vyčíslení ročních nákladů na aktualizace programů a dalších nákladů např. na zaškolení pracovníků. Jazyková úroveň práce je dobrá, ale na několika místech práce jsou uvedeny nedokončené věty, např. na str. 32. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Praktická využitelnost výsledků C
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 135124