KALINA, J. Nástřiky kovových povlaků metodou Cold Spray - optimalizace trajektorie trysky z hlediska vlivu na mechanické vlastnosti a spotřebu materálu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Řehořek, Lukáš

Student během tvorby bakalářské práce projevil samostatnost v získávání a studiu dostupné literatury a značnou dávku pečlivosti při přípravě vzorků. Rešeršní část práce je zpracována kvalitně a student shrnul přehledně množství informací dostupných zejména v cizojazyčné literatuře. Velmi kladně hodnotím komplexnost části, která se věnuje materiálovým a technologickým parametrům nástřiků. Student se občas dopouští drobných stylistických chyb a tím dochází k odklonu od technického dokumentu a některá souvětí připomínají beletristický styl. Pro experiment byly naneseny tři nástřiky na substrát tvořený destičkou z hliníkové slitiny. Student se samostatně naučil pracovat v prostředí programu ABB Robot Studio. Poté navrhnul a také naprogramoval a odladil tři různé trajektorie nástřiku s ohledem na minimalizaci přestřiků a tím spotřebu práškového materiálu. Poté byly provedeny základní materiálové rozbory. Z této části práce je patrné, že se student nad problémy logicky rozmýšlel a experimenty řešil samostatně. Rozbor výsledků je proveden pečlivě a s rozmyslem. Práce je na dobré úrovni bez větších stylistických či pravopisných nedostatků, a jako celek ji hodnotím známkou velmi dobře a schopnou obhajoby.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zelený, Martin

Posuzovaná práce se zabývá vlivem parametrů trajektorie trysky na materiálové vlastnosti vrstev nanesených progresivní metodou ColdSpray (CS). Konkrétně byl posuzován vliv typu trajektorie („Lines“, „Criss-cross“ a „Spiral“) na porozitu a zbytková napětí v nanášené vrstvě. Součástí práce byla i příprava vlastních programů na ovládání robotické ruky pro trajektorie „Criss-cross“ a „Spiral“, které mají jistý potenciál pro další využití. Po velice stručném úvodu (devět řádků) následuje rovněž poměrně stručná teoretická část shrnující historii a základní podstatu metody ColdSpray. Nicméně, pro dané zaměření práce je rozsah této části dostačující. Podstatné je, že tato část obsahuje i popis řídících a manipulačních systému CS a podrobný rozbor parametrů trajektorie. Praktická část pak obsahuje popis parametrů vytvořených programů a analýzu nanesených vrstev. Součástí je i porovnání získaných výsledků s podobnými výsledky dostupnými z literatury. Bohužel práce obsahuje celou řadu formálních, grafických a stylistických nedostatků. Už úvodní stránka práce obsahuje překrývající se text, takže anglický název práce je těžko čitelný. Některé textové formulace jsou krkolomné a místy i zavádějící. Protože hlavním výstupem práce měly být ovládací programy pro různé trajektorie, měl být větší prostor věnován detailnějšímu popisu těchto trajektorií. Vhodný by byl např. obrázek ilustrující jednotlivé parametry. Popisky obrázků jsou příliš stručné. Např. u obr. 29 chybí vysvětlení jednotlivých podobrázků a, b, c, d. Slabá je i práce s referencemi. U obrázků by měl vždy být citován jejich původní zdroj a ne práce, kde už byly rovněž převzaty, jako je to např. u obr. 4. Naopak obr. 6 se v uvedené práci vůbec nenachází. Přitom sám obrázek obsahuje řadu chyb. Seznam referencí nemá jednotný vizuální styl. I přes všechny tyto formální nedostatky práce přináší cenné poznatky a doporučují ji přijmout k obhajobě s celkovým hodnocením: C dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 129764