BOLCEK, R. Biom [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Jiří

Zaujetí a zápal pro biomorfní architektury a implementaci nejnovějších technologických poznatků do architektonického diskurzu se v této diplomové práci zhmotňuje jako pravý manifest. Přesně taková by diplomová práce na akademické půdě měla být. Je založena na zkoumání fenoménů doby, experimentování, hledání forem a odpovědí a je syntézou vědomostí, zkušeností a schopností adepta. Roman Bolcek vždy neúnavně a nekompromisně budoval svůj vlastní architektonický výraz a jazyk a vytvořil tak vlastní svět spojující magii možného a nemožného v jeden koherentní projekt. Z jedné strany se můžeme tázat, je to jen iluze, přání mladého architekta, nebo to je skutečně možná blízká realita a směr, kterým se architektura může ubírat. A i když se některé teze mohou zdát naivní až patetické a z jiných horizontů můžeme práci kritizovat z různých hledisek, elán a pulzace předložené práce nás přesvědčuje integrovaným optimismem a chutí vytvářet lepší a zdravější svět.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Student pracoval vždy 100% nad rámec, jeho nasazení svědčí o velké oddanosti oboru a také chutí být nejen tím kdo se dívá, ale i tím kdo tvoří možnou budoucnost. Přeji studentovi aby jeho elán vydržel a dále se nekonečně rozvíjel. celkově práci hodnotím A95
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Tholt, Tomáš

Diplomant vytvára vizuálne a koncepčne atraktívnu víziu prístupu k udržateľnosti založenej na moderných technológiách, materiáloch, decentralizácií výroby potravín, vody a energií pri minimalizácií spotreby pôdy. Tento svet pripomína autonómne fungujúce moduly vesmírnych staníc. Vďaka tomu prinavracia biodiverzitu do prirodzených biómov a tak tlmí dopady zmien klímy. Formálne silný výraz hladkých plôch a biomimézy sa dá považovať za autorský rukopis, ktorý implementuje vo všetkých mierkach projektu. Toto tvarovanie má možno väčší potenciál pre praktické uplatnenie v mierke produktového dizajnu alebo šperku. Práve pre jednoznačne čitateľný autorský prístup projekt hodnotím veľmi pozitívne. V kombinácií s reflexiou aktuálnych tém udržateľnosti môžu práve takéto projekty byť dobrým prostriedkom pre otváranie širšej diskusie o budúcnosti architektúry a urbanizmu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Diplomant vychádza vo svojej práci z aktuálnych tém udržateľnosti. Reflektuje otázky zahusťovania miest, zaberania pôdy, decentralizácie, sebestačnosti zdrojov a recyklácie. Ponúka radikálny utopický manifest nového prístupu urbánnemu ale aj prírodnému priestoru. Modulárne riešenie autonómnych vertikálnych uzlov je možné škálovať pridávaním vežových objektov a meniť tak priestorové charakteristiky štruktúry, ako je výška, hustota a výťažnosť zdrojov. Otázna sa javí byť univerzalita tohto riešenia, ktoré autor navrhuje ako formálne rovnaké pre všetky typy klimatických, prevádzkových situácií, nereflektujúc lokálne špecifiká.
Architektonické řešení A Autor vytvára autonómne fungujúce architektonické štruktúry. Jednoznačnou inšpiráciou sú vesmírne technológie a ich priestorovo – prevádzkové riešenie. Architektúra pozostáva z množstva obytných buniek, výrobných jednotiek, technologických a konštrukčných častí. Formálne architektúra odkazuje na hladké parametricky tvarované plochy NURBS geometrií a v riešení autor vzdáva hold prírode použitím biomimetických a morfogenetických postupov – architektúra nielen pripomína, ale aj vnútorne funguje ako rastlina. Typický formálny jazyk hladkej geometrie Beziérových kriviek implementuje autor vo všetkých mierkach, od urbanistického clusteru niekoľkých veží, až po interiérový detail hygienických buniek a posteľových modulov.
Provozní řešení C Diplomant predkladá dôsledne premyslenú technologicky inovatívnu utópiu. Skladá systém funkcií, tokov, výroby a priestorov pre život, ktoré prezentuje ako autonómne celky napojené na Hyperloop (alebo podobný systém rýchlej potrubnej dopravy budúcnosti). Nedoriešenou sa zdá byť otázka sociálneho spolužitia obyvateľov – priestory redukuje na osobné obytné bunky, výrobné priestory obsluhované prevažne robotmi, technologické jednotky vyrábajúce vodu a energiu. Chýba pojednanie istého typu verejného priestoru a vyvstáva otázka, ako by boli riešené základné ľudské interakcie a potreba sociálneho života.
Technicko konstrukční řešení A Autor sa v diplomovej práci intenzívne zaoberá technickým, technologickým a konštrukčným riešením projektu. Analýza najmodernejších materiálových a výrobných (stavebných) postupov má výrazné miesto aj v teoretickej časti práce. Riešenie sa môže javiť príliš futuristicky, práve takéto projekty však svojim vizionárskym prístupom posúvajú aj samotný výskum výroby a stavebných technológií. Autor sa rovnako intenzívne zaoberá myšlienkou recyklácie materiálov. Celý objekt je tak postupne stavaný robotickými ramenami používajúc recyklované plasty, uhlíkové vlákna a živice. Tvarovanie objektu je rovnako ovplyvnené technológiou a možnosťami výroby pomocou takéhoto procesu.
Formální úroveň A Práca je spracovaná na vysokej grafickej a technickej úrovni. Textová časť definuje rozsiahle východiská projektu. Prirodzene sa prepája a prechádza do časti, kde autor implementuje koncepty do architektonických riešení. Veľmi kladne hodnotím kreatívny prístup k dokumentácií technologických riešení prostredníctvom schém, axonometrií a grafického popisu. Intuitívnym architektonickým formy sa nesnaží autor popísať prostredníctvom klasických pôdorysov a rezov, ale volí veľmi vhodný hybridný priestorový prístup.
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 133676