MATĚJÍČEK, D. Kostelní náměstí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Denis Matějíček ve své diplomové práci předkládá dostavbu městského bloku v historickém centru Ostravy. V suverénním nově navrhovaném objemu respektuje historickou půdorysnou stopu a v trojici vzájemně propojených hmot reaguje na jednotlivé architektonické úlohy s ohledem na konkrétní situaci i aktuální kontext. Vnější racionální výraz objektu v hlavní fasádě ke kostelu sv. Václava dává vyniknout dynamice této místní sakrální dominanty při žádoucí kompresi aktuálně vnímaného veřejného prostoru zpět k historickým minimálním odstupům. Na úrovni parteru je pak vnější výraz objektu měkčený odkazem na původní "lauby", který je dále rozvíjeno v navazujících fasádách. Funkční využití objektu nabízí zajímavý a životaschopný mix studentského a startovacího bydlení s kulturním clusterem, coworkingem, administrativou a komercí, doplněný ve střešní rovině společenským a sportovním vyžitím. Denis ve své diplomové práci prokazuje schopnost samostatně řešit komplexní profesní úlohy od vstupních analýz přes koncept na úrovni celkové situace až k dílčímu detailu architektonického návrhu. Předloženou práci s potěšením doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A90.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Peřinková, Martina

Předložená diplomová práce je vypracována zodpovědně, s tvůrčí invencí a na základě důkladných analýz místa. Diplomant pracoval v duchu aktuálních trendů v oblasti urbanismu a architektury. Denis Matějíček svou diplomovou prací prokázal schopnost samostatné práce architekta, a proto jeho práci doporučuji k obhajobě a udělení titulu Ing. arch.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Urbanistická struktura daného místa města Ostravy je do značné míry již definována. V podstatě zde není prostor pro významně řešený urbanistický záměr. V zásadě se jedná o doplnění původního bloku domů v bezprostřední blízkosti ústředního náměstí centra města. S ohledem na přímou návaznost na jednu z nejstarších a nejvýznamnějších historických památek města kostel sv. Václava je zadání skutečnou výzvou jak urbanistickou, ta také především architektonickou. Bakalář Denis Matějíček však původní blokovou strukturu neakceptoval bez vlastní tvůrčí invence. Zcela podle současných tendencí předpokládá využití vnitřního prostoru bloku jako veřejně užívané místo přístupné lidem. Z tohoto pohledu je možné považovat urbanistické řešení za velmi zdařilé.
Architektonické řešení A Jak již bylo zmíněno výše, návrh novostavby bloku domů do historicky významného místa je úkolem nanejvýš komplikovaným, avšak architektonicky atraktivním. Téma jako takové je publikováno, zkoumáno a je výzvou pro nejlepší architekty světa. V zemích jižní Evropy s antickou historickou linkou jsou nacházena řešení také klasicistního charakteru, avšak česká architektonická scéna je nakloněna převážně čistým funkcionalistickým trendům. Denis Matějíček volil pro svou práci kombinaci obou směrů. Podobně jako autoři projektu Nové Lauby, které se budou nacházet jen pár metrů od místa zadání, vytváří autor diplomové práce v parteru domů vysoké výlohy a průchody ve vrcholu ukončené zaklenutím. Tuto formu architektury známe z historických dokumentů, jak diplomant uvádí v analýzách. Původně se jednalo o tzv. podloubí, tedy polootevřený prostor. Denis Matějíček se odkazuje také k antické tradici, což v tomto případě tak úplně neodpovídá historickému kontextu daného místa. Ve vyšších podlažích je fasáda členěna racionálně s jasně definovanou tektonikou. Tyto dvě formy horizontálního návrhu členění fasád bloků jsou odlišeny rovněž materiálově a barevně. Lícová cihla v parteru a některé navržené formy jejího kladení pak jsou zřejmě odkazem na na tradiční architekturu zejména v blízkých Vítkovicích. Nicméně pro samotné centrum Ostravy není režné zdivo až na pár ojedinělých staveb obvyklé. Fasády bloku domů působí místy nesourodě a možná mohly být některé inspirace využity pro další podobné projekty, což by působilo uspořádaněji. Je však třeba ocenit tvůrčí invenci diplomanta a jeho snahu o hledání historických souvislostí v kontextu soudobého města. Vysoký parter je nepochybně snahou o rozvoj výrazu architektury města jako doklad jeho prosperity a kvality života v něm. Projekt je navržen v duchu velkoměstského charakteru, což plně odpovídá obrazu hlavního náměstí metropole Moravskoslezského kraje.
Provozní řešení B Provozní řešení celého bloku domů je navrženo promyšleně a zdařile. Jednotlivé provozy na sebe logicky navazují a jejich funkce se vhodně doplňují. Městotvorný parter je v daném území jedině možný a pro zamýšlené studentské bydlení nanejvýš vítaný. Nedaleké studenty hojně užívané Havlíčkovo nábřeží pak nabízí jistou urbanistickou souvislost. Jisté nedostatky je bohužel možné nalézt při návrhu hygienického zázemí studentských pokojů. U apartmánů se třemi samostatnými pokoji je zcela nevhodné, aby bylo WC umístěno v koupelně. U dalších typů pokojů je pak někde vstup z hygienického zázemí přímo do pokoje, což je nejen nevhodné, ale norma takové řešení ani neumožňuje. Nejedná se o hotelový pokoj, kde se předpokládá krátkodobý pobyt blízkých osob, ale o přechodné bydlení cizích lidí. Tento nedostatek je však možné poměrně jednoduše napravit, protože dispozice mají obvyklý hotelový charakter s předsíňkou, kudy je možné vstupovat do koupelny.
Technicko konstrukční řešení A Projekt řeší technicko konstrukční šeření okrajově, nebylo totiž předmětem zadání diplomové práce. Snaha o hledání nových forem volbou dřevěných nosných konstrukcí je záslužná, avšak je otázkou, zda jsou v daném místě realizovatelná a vůbec vhodná. Je však třeba ocenit hledání nových forem řešení stavebně konstrukčních řešení. Součástí práce je výkres řezu fasádou, který je proveden velmi podrobně a správně.
Formální úroveň A Formální úroveň práce je na velmi dobré úrovní. Nebyly nalezeny žádné závažné nedostatky.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 133801