BARTLOVÁ, L. Centrum prevence, Masarykův onkologický ústav v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Sládeček, Svatopluk

Lucie zvolila neobvyklý modernistický přístup k principu zastavění parcely volbou segmentového objektu, dynamická křivka stavby chytře využívá jak pohledové osy, tak návaznost na dopravní a provozní řešení. Jednoduchost a racionalita návrhu neubírá na kvalitě prezentované architektury, cenný je i autorčin názor na využití okolního veřejného prostoru propojujícího Centrum prevence, stávající areál MOÚ a nově vznikající obytnou čtvrť.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 93 Studentka po celou dobu soustavně pracovala, připomínky ověřovala v několika verzích. Nedostatek zkušeností překonala svou pílí a nasazením. Práce je kvalitním výsledkem i díky její svědomitému přístupu.
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Janča, Karel

Předložené dílo je na vysoké úrovni a dokládá schopnosti autora a jeho připravenost na uplatnění v profesní praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Studentka provedla precizní rozbor urbanismu širších vazeb řešeného území, jeho členění, měřítka, formování, pohledových, či komunikačních os a na této kvalitní analýze také vystavěla „své dílo“. Autorka návrhu se vypořádává s převýšenou konfigurací terénu, centrálně pojatým hlavním objemem navazuje na širší urbánní vazby v území, kdy doplněním o přímou linií (protažení) segmentu mezikruží navazuje na strukturu stavebních objemů v bezprostředním okolí. Vhodně přizpůsobuje polohu jednotlivých vstupních pasáží konfiguraci terénu. Odděleným objemem Neutronového centra vymezuje kvalitní vnitroblok se zklidněným provozem, vhodně řeší také přístup od zastávky MHD, doplňuje jej o bezbariérovou rampu, či cestu v zeleni dále do areálu. Zachovává propustnost území, a navazuje na Morávkův pavilon (požadavek zadání
Architektonické řešení A Architektonické zpracování je blízké tradiční modernistické architektuře Brna. Výrazově je zcela správně umírněné bez zbytečných gest, forma následuje funkci a naopak. Objekt přirozeně vystupuje z morfologie terénu, sympatické je symbolické využití místního materiálu v dotyku s terénem, výrazné zdůraznění horizontálních linií a umírněný materiálový i objemový (kompaktní) výraz. Vhodné nejen výškové, ale i poziční řešení objemu pavilonu Protonového centra v návaznosti na hlavní objem Centra prevence a vymezení obslužného vnitrobloku s hlavními nástupy, jeho propojení s hlavním objemem, pojednání v souladu s okolní zelení. Návrh naplňuje předsevzetí o vytvoření příjemného prostředí s bohatou dotací denního světla a výhledy na vzdálené dominanty, a to jak ve společných prostorách, tak na hlavních pracovištích, či ubytovacích jednotkách. Patrna je i kvalitní práce s vnitřním centrálním prostorem, optické propojení komunikačních prostorů jednotlivých pater s čekárnami, průhledy, galerie.
Provozní řešení B Správné zónování dispozic s ohledem na svažitost území, vertikální vazby, hierarchii provozů, světové strany, či expozice dálkových pohledů. Důraz na propojení interiéru s exteriérem. Přehledný systém s využitím centrální haly a navazujících hlavních komunikací. Studentka se úspěšně vypořádala s obsáhlým stavebním programem. Dispozice jsou logické a přehledné, čerpají z analýz dané typologie. Domnívám se, že v případě komerčního pronájmu kavárny i lékárny nemají tyto provozy dostatečné jak provozní, tak zákaznické zázemí. K zamyšlení bych uvedl možnost- vhodnost propojení místností 1.34 a 1.35, resp. 1.37 a 1.40. na úrovni 1. NP, v 1. PP potom vstup do 1.11 a 1.13 z 1.12. S ohledem na provoz Protonového centra nad absencí výtahu, ale toto bylo přepokládám dáno stavebním programem.
Technicko konstrukční řešení B Kombinace skeletových a stěnových nosných systému odpovídá objemu a typu stavebních objektů. Je bez zásadních chyb bránících případnému dalšímu zpracování. V rámci konstrukčního řešení je na úrovni 2. PP zcela vhodně použito skeletové osnovy, v dalších podlažích potom podélný stěnový nosný systém „ohnutý“ do zamýšleného centrálního pojetí doplněný zavětrovacími jádry horizontálních komunikací
Formální úroveň A Grafické řešení je na vysoké úrovni. Adjustace je přehledná. Předložené perspektivy vhodně demonstrují hmotová a prostorová řešení a svým výrazem podtrhují zamýšlený výraz.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 133926