GILAR, T. Vodojemy - Brno, Žlutý kopec [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Práce dokládá schopnost autora obstát v architektonické praxi. Předloženou diplomní práci tedy doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Přístup studenta ke zpracování hodnotím jako cílevědomý s dobrým časovým rozvrhem. Práce na diplomovém projektu se vyznačovala výrazně samostatným přístupem autora, který vytvořil velmi výrazný koncept, vyznačující se racionálním, elegantním architektonickým výrazem. Obsah i forma zpracování vykazují velmi dobrou úroveň závěrečného projektu.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Jandová, Michaela

Celkově je práce velmi dobře provedena, je graficky přehledně znázorněna. Z části, kde jsou seřazeny podklady je zřejmé, že před zahájením návrhu autor shromáždil veškeré dostupné informace, které tvoří základní znalosti pro návrh řešení. Projekt řeší rozsáhlé a složité území, kterého se autor zhostil velmi dobře. Celé území je řešeno kvalitně, s vysokou mírou znalostí provozu jednotlivých navrhovaných typů staveb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Návrh posuzuje řešené území v kontextu s širším územím města Brna, bere v úvahu funkční využití ploch spádové oblasti stavby i dopravní vazby a možnosti přístupu do řešeného území. Prostor se stávajícími vodojemy je plošně velké území a poskytuje tak prostor pro umístění více funkcí, které na sebe velmi vhodně navazují. V prostoru Masarykova onkologického ústavu, fakult VUT i MU se během dne pohybuje velké množství lidí, kteří jsou schopni využít vlastně všech služeb, které poskytuje navržený areál. Území je pojato citlivě, zapojuje jednotlivé aktivity do společného řetězce funkcí, které na sebe velmi vhodně navazují. Návrh detailněji neřeší možnosti všech zelených ploch navazujících na řešené objekty, což je jistě způsobeno především rozsáhlostí celého území a zaměřením zpracovatele především na řešení jednotlivých stavebních objektů a na způsob využití těchto prostor.
Architektonické řešení A Celý areál je výrazově zdařile sjednocen, využitím kombinace prosklených a dřevem obložených ploch. Projekt vhodně řeší prolnutí vnitřních a venkovních ploch např. užitím prvku amfiteátru pro vstup do Chálkovny. Všechny řešené objekty jsou koncepčně velmi funkčně vyřešeny. Architektonický výraz je zdařile přizpůsoben lokalitě vilové zástavby Masarykovy čtvrti, vhodně ji doplňuje, nesnaží se o výraznou konkurenci.
Provozní řešení A Provozně je celé území kvalitně řešeno jako jednoduše prostupné i přístupné ze všech stran. Areál tohoto typu vyžaduje, aby jej bylo možné využívat ve všech denních dobách i ročních obdobích a tudíž návrh správně počítá s možným využitím všech prostor okolního parku.
Technicko konstrukční řešení A Návrh počítá s jednoduchostí a genialitou konstrukčního řešení stávajících objektů vodojemů. Objekty různého stáří disponují různými konstrukcemi. Návrh správně počítá se zviditelněním krásných cihelných konstrukcí, které už samy o sobě i bez exponátů vlastně tvoří určitou expozici výstavy. S doplněním o výstavy pak můžou dnes nevyužívané prostory tvořit atraktivní celek. V projektu jsou i částečně řešeny podrobnější prvky konstrukcí jako např. ocelová lávka pro návštěvníky muzea apod.
Formální úroveň A Formálně je práce provedena přehledně s dostatečnou podrobností odpovídající diplomové práci. Grafické znázornění poskytuje jednoznačnou představu o předmětu práce.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 134463