ZÁDĚROVÁ, L. Revitalizace a obnova městysu Velké Němčice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Diplomová práce je srozumitelně strukturovaná, obsahuje podstatné informace o aktuálních problémech navržené strategie obnovy městysu. Vědomě se věnuje především potenciálu všech veřejných prostor, jejich hierarchii v rámci celého komplexu obce (městysu). Urbanistické měřítko je doplněno prostorovým konceptem jednotlivých míst s reálným návrhem architektonického ztvárnění. Hodnotné jsou dopravní úpravy současného stavu ve prospěch kvality veřejného prostoru. Oceňuji především ukázněnost k udržení celkového zaměření strategických cílů reálné transformace a doplnění veřejných prostorů ve prospěch udržitelného a realizovatelného řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Pracovitá, závěry z týmové práce racionálně zhodnocuje v samostatném přístupu k vlastní práci, oceňuji hledání reálného konceptu řešení veřejných prostor
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Vacková, Michaela

Na předložené práci je patrné, že se autorka tématu věnovala velmi detailně a poctivě a prokázala, že je schopná správně formulovat závěry a východiska analýzy území, která byla zpracována jako předdiplomní projekt a navázat na ni návrhovou částí. Studentka splnila zadání projektu a hodnotím její práci jako velmi dobrou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autorka projektu své urbanistické řešení staví na podrobné analýze městysu a jeho vazbách na okolí. Z práce je patrné, že analytické části se věnovala pečlivě a dokázala správně vyhodnotit potenciál území. Za cíl si klade propojit a doplnit jednotlivá veřejná prostranství a objekty služeb, kultury a sportu tak, aby se vytvořilo kvalitní prostředí pro život místních obyvatel a zároveň se podařilo rozvinout potenciál sídla pro rozvoj podnikání a investic. Toho se autorce daří docílit citlivými a relativně minimalistickými zásahy do stávajících struktur.
Architektonické řešení B Nové hmoty objektů jsou navrženy s ohledem na měřítko a charakter stávající zástavby. Objekty slouží k vymezení či doplnění proluk a jednotlivých veřejných prostorů. Je zde snaha o korekci tvarosloví u objektů, které vznikaly bez patřičného plánování, živelně, zejména v období 70. let. Nicméně, autorka mohla těmto objektům v rámci prezentace věnovat více prostoru. Na druhou stranu je v práci podrobněji rozpracován koncept mobiliáře, který je založen na principu modulárního skeletového systému. Jedná se o jednoduchý a variabilní systém.
Provozní řešení A S cílem podpořit vznik společensky pestrého prostředí, které je vstřícné a bezpečné pro obyvatele i návštěvníky městysu, počítá práce se změnou organizace dopravy v prostoru vymezeném kostelem, zámečkem a kulturním domem v Městečku. Dále návrh počítá s propojením cykloturistiky a pěší turistiky a jejich navázání na nově vzniklé atraktivní prostory a funkční plochy a nabízí řešení napojení na okolní obce a turisticky zajímavá místa. Cení se snaha při návrhu plochy Městečka, kde je celý prostor řešen tak, aby byl variabilní a mohl být přizpůsoben různým kulturním a společenským akcím, které se zde tradičně odehrávají.
Technicko konstrukční řešení B Autorka vyvíjí snahu řešit veřejná prostranství s ohledem k současnému trendu udržitelnosti a adaptace měst na změnu klimatu. Výběrem propustných a vegetačních povrchů alespoň částečně kompenzuje negativní dopady velkých zpevněných ploch na místní klima a životní prostředí. V návrhu se snaží pracovat s dešťovou a povrchovou vodou a využívat ji jako zdroje pro vodní prvky a plochy, podporovat vsak, výpar a přirozené zavlažování vegetace.
Formální úroveň A Grafická úroveň předložené práce je dobrá, ovšem minimalisticky pojaté výkresy často neobsahují všechny informace, které jsou zmiňovány v doprovodných textech. Chybí označení některých objektů, řezové čáry apod. Tyto nedostatky zbytečně snižují srozumitelnost předkládané práce. Úroveň textů je dobrá, bez překlepů a chyb.
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 134583