HOLUBÁŘOVÁ, M. Vliv hyaluronové kyseliny na korozi hořčíkové slitiny AZ31 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Doskočil, Leoš

Diplomová práce Bc. Michaeli Holubářové se zabývá vlivem nízkomolekulárního a vysokomolekulárního hyaluronanu na korozi hořčíkové slitiny AZ31 v prostředí 0,9% NaCl a simulované synoviální tekutiny. Zvláštní důraz byl kladen na elektrochemické testy, které zahrnovaly potenciodynamickou polarizaci a chemickou elektroimpedanční spektroskopii. Studentka se začala věnovat tématu na experimentální úrovni od prvního ročníku magisterského studia. Bohužel, její práce byla opakovaně přerušená protiepidemickými opatřeními a dlouhodobou poruchou elektropotenciostatu. Vynucená absence v laboratoři se mírně promítla v následném vyhodnocení naměřených dat. Přesto se domnívám, že studentka zvládla naplnit cíle diplomové práce na dobré úrovni. Pracovala s odbornou literaturou, konzultovala své závěry a postřehy s vedoucím práce a zajímala se o potenciální vývoj hořčíkových implantátů v medicíně a jejich uplatnění. Práci hodnotím výslednou známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Kvalita zpracování výsledků B
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Buchtík, Martin

Ve své diplomové práci se studentka Bc. Michaela Holubářová zabývá vlivem kyseliny hyaluronové na korozi hořčíkové slitiny AZ31 s využitím zejména potenciodynamických metod a metody elektrochemické impedanční spektroskopie (EIS). Teoretická část diplomové práce shrnuje základní poznatky o implantátech, se zaměřením převážně na kovové implantáty a hořčíkové slitiny, jakožto potenciální materiály pro biomedicínské aplikace. Studentka zde současně pojednává o degradaci těchto materiálů v prostředí in vitro - roztoky na bázi NaCl, simulované fyziologické prostředí a shrnuje zde i poznatky týkající se degradace Mg biomateriálů v prostředí in vivo. V poslední kapitole teoretické části jsou shrnuty základní údaje týkající se hyaluronanu a současné poznatky o vlivu hyluronanu na korozi v biomedicínských aplikacích. Teoretická část je dobře členěna a tvoří dostatečný základ pro pochopení problematiky. Nicméně zahrnuje některé faktické a terminologické chyby a jsou zde mnohdy nevhodná slovní spojení (např.: studentka někde uvádí, že Mg materiály mají dobré korozní vlastnosti, jinde toto popírá; u koroze (kap. 2.3.1) uvádí že „ vnitřní reaktivita Mg je vysoká“; dále slovní spojení: silné probublávání vodíku, vzorek holé slitiny Mg apod.) Experimentální část diplomové práce popisuje elektrochemické korozní chování Mg slitiny AZ31 v prostředí obsahující 0,9% NaCl, v prostředí simulované synoviální tekutiny (SST) anebo v těchto prostředích obsahující hayluronan. Studentka pro hodnocení elektrochemických korozních vlastností zvolila potenciodynamickou metodu a metodu EIS. Získané výsledky podložila a ověřila dalšími metodami – XPS a SEM, kde bylo provedeno hodnocení povrchu Mg slitin po expozici v korozních prostředích. Menším nedostatkem celé práce je to, že v textu nejsou uvedeny odkazy na obrázky a tabulky. Čtenář se tak mnohdy ztrácí a není tak zcela jasné, co v danou chvíli autorka popisuje. Nicméně, metodika zvolených experimentů a použitých metod je dobře popsaná a práce je dobře koncipovaná. Téma práce je vzhledem k použitému experimentálnímu materiálu a implementaci metodiky vysoce aktuální a získané výsledky mohou poskytovat podklad pro další směr výzkumu. Závěrečná práce Bc. Michaely Holubářové na téma „Vliv hyaluronové kyseliny na korozi hořčíkové slitiny AZ31“ svým rozsahem a zpracováním působí, že studentka prokazuje schopnost řešit odbornou problematiku a dokáže zpracovat a interpretovat naměřené výsledky. I přes některé menší nedostatky je práce po formální stránce na velmi dobré úrovni a doporučuji tedy, aby diplomová práce Bc. Michaely Holubářové byla přijata k obhajobě s celkovým hodnocením B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Úroveň jazykového zpracování B
Využití literatury a její citace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Kvalita zpracování výsledků B
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 130739