SMOLKOVÁ, D. Studium optických vlastností tenkých vrstev prekurzorů pro přípravu monokrystalů perovskitů FAPbBr3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Zmeškal, Oldřich

Studentka pracovala na řešení diplomové práce již v průběhu 1. ročníku navazujícího studia, takže se jí podařilo provést experimenty ještě před uzavřením fakulty z důvodu pandemie. Naplánované experimenty musely být realizovány na elipsometru v laboratoři prof. Čecha, protože elipsometr, se kterým pracovala při řešení bakalářské práce, je stále nefunkční a čeká na opravu. V době nepřítomnosti na fakultě se tedy věnovala rešeršní činnosti a zpracování dříve provedených experimentů. S její prácí po celou dobu studia jsem byl velice spokojen

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čech, Vladimír

Diplomová práce se zabývá aktuální problematikou fotovoltaiky a to přípravou a základní charakterizací tenkých vrstev formamidínia bromidu olovnatého FAPbBr3 a jeho jednotlivých složek FABr a PbBr2. FAPbBr3 patří mezi perovskity a byl vybrán jako potenciálně vhodný materiál pro sluneční články. Tenké vrstvy byly připraveny z roztoků pomocí rotačního lití. Tři vrstvy od každého typu materiálu byly vizuálně zkontrolovány s využitím optického mikroskopu, základní tloušťka byla stanovena mechanickou profilometrií a optické vlastnosti byly charakterizovány UV/VIS spektrometrií a spektroskopickou elipsometrií. Elipsometrická spektra byla vyhodnocena na základě optického modelu vzorku a vybrané parametrizace (New amorphous, Tauc-Lorentz) a umožnila stanovit disperzní křivky pro index lomu a extinkční koeficient, včetně tloušťky vrstvy a šířky zakázaného pásu v případě FAPbBr3 perovskitu. Studentka prokázala základní orientaci v problematice perovskitů, principu slunečního článku a interakce záření s tenkou vrstvou. Vyzkoušela si přípravu vrstev z roztoku a jejich základní charakterizaci, včetně zpracování elipsometrických spekter. Její výsledky mohou být vstupem k dalšímu studiu tohoto typu materiálů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace B
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 130764