FOJTÍKOVÁ, N. Diagnostika plazmatu generovaného v atmosféře simulující podmínky na Marsu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozáková, Zdenka

Diplomová práce se zabývá diagnostikou plazmatu generovaného doutnavým elektrickým výbojem ve směsi plynů simulujících atmosféru planety Mars. K diagnostice plazmatu a identifikaci produktů vznikajících za různých experimentálních podmínek bylo využito metody PTR-TOF-MS a optické emisní spektrometrie. Studentka pracovala při řešení práce samostatně, a to zejména při zpracování rešerše a vyhodnocení výsledků experimentální části. Nelehkou část týkající se interpretace výsledků pečlivě konzultovala s přiděleným konzultantem. Vlastní práce je strukturovaná logicky a srozumitelně. Výsledky jsou vyhodnoceny přehledně. Závěry jsou jasně formulovány a je naznačena souvislost mezi výslednými produkty identifikovanými oběma diagnostickými metodami. Diplomová práce splnila požadavky zadání a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

RNDr. Martin Ferus, Ph.D.,

Předložená práce se zabývá diagnostikou plazmatu ve směsích plynů napodobujících atmosféru Marsu. Chemické účinky elektrického výboje byly monitorovány pomocí hmotnostního spektrometru, plazma bylo přímo in situ diagnostikováno pomocí optické emisní spektroskopie. Bylo zjištěno, že elektrické výboje generují různé uhlovodíky, což je pozoruhodné s ohledem na možnou transformaci atmosféry raného Marsu vlivem atmosférické elektřiny. Práce je psána čtivě, vědecká problematika je velmi dobře rozebrána a výsledky a diskuze jsou podány přehledně a poutavým způsobem. Práce obsahuje jen minimum chyb či drobných formálních nedostatků, které nejsou na závadu srozumitelnosti a přesnosti textu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Závěry práce a jejich formulace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Úroveň jazykového zpracování A
Využití literatury a její citace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Logické členění práce A
Splnění požadavků zadání A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 131265