JANOUŠEK, J. Návrh výroby pouzdra tlakového filtru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Podaný, Kamil

Práce předkládá návrh technologie výroby pouzdra tlakového filtru, ve kterém se přes papírovou kartuš čistí olej v hydraulickém systému. Je zhotovena technologií protlačování za studena z nelegované uhlíkové oceli. Student začal práci řešit v akademickém roce 2019/2020 a na první konzultaci se dostavil 16. 12. 2019. Pak se ještě ozval 2. 3. 2020 a odmlčel se. Protože už nebylo možné práci úspěšně dokončit, přerušil a dodělával ji letos. Jeho liknavý přístup se ovšem nezměnil a na konzultaci přišel až těsně před odevzdáním, tj. 15. 5. 2021. Poslední konzultace proběhla v den odevzdání, ale připomínky již bohužel nestačil do práce zahrnout, čemuž odpovídá i celkový výsledek. Výkresová dokumentace sice byla konzultována, ale připomínky opět nebyly zapracovány. Celkové hodnocení zohledňuje přístup studenta ke zpracování práce a slabší jazykové a stylistické vyjadřování.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu D
Navrhovaná známka
E

Posudek oponenta

Forejt, Milan

Diplomová práce Bc. Jiřího Janouška je zaměřena na návrh výroby pouzdra tlakového filtru z oceli 12 020 (C15) v sérii 8000 ks za rok, pro podmínky firmy Metaldyne. Obtížnější zadání plyne z požadavku na extrémní deformace v patní oblasti filtru. Z posouzení 2 variant technologie objemového tváření za studena byla vybrána varianta s minimálním počtem dvou operací sdruženého protlačování s mezioperačním rekrystalizačním žíháním a úpravou povrchu fosfátováním. Technologie je provázena hraničními deformacemi v patní oblasti čtyřhranu. Předmětný DP je doložen výkresovou dokumentací obou samostatných sestav 1. a 2. operace. Rozsáhlá výpočtová část je doplněna i výstupy simulací k ověření plastického přetvoření a tvářecích sil. Předmětný DP v celku splňuje stanovené cíle. Technický obsah projektu vychází především z osvědčených vzorů, ale obsahuje i řadu chyb a nepřesností, které nesvědčí o správné interpretaci použitých podkladů v časovém zatížení. Některé připomínky: -v Tab. 2 jsou uvedeny mechanické vlastnosti oceli C15 podle přílohy 1 po kalení a popuštění. Postrádá tedy hodnoty ve výchozím stavu žíhání na měkko, potřebné pro výpočty. Příloha 2 sice obsahuje křivku zpevnění oceli 12 020.3, avšak bez matematického vyjádření a mj. bez uvedení kritických hodnot deformace. -od str. 19 je při výpočtu log. přetvoření použito vztahů v absolutních hodnotách, bez vlivu znamení, - na str. 21 je v aplikaci rovnice pro deformační odpor chybně vyjádřen vliv protlačovacího očka (správně 4.f3.(L3/D3).Sigmap3. Zřejmě byl použit vztah ze starší studijní literatury, - vztah (2.19) je správně dle Siebera nikoliv Siebela, a také správně patří D2 místo D1, -na str.23 je poměrná deformace epsilon= So-S1/So, nikoliv S1/So, -na str.24 vztahy pro výpočty ve zpětném protlačování neodpovídají geometrickému modelu na obr.28 (d, D1 …), -popis obr. 43 je překryt obrázkem, -hraniční intervaly v Tab. 14 a Tab. 15 jsou převzaty z osvědčených vzorů starší literatury. Například model materiálu-oceli 12 020.3, neúplně uvedený v Příloze 2 DP, má hraniční hodnotu fikrit= 1,45., -výpočet protlačovací síly dle Feldmanna na str. 44, F=3,39 kN je chybný. Správně 3385,4 kN, Poznámka: Vzhledem k pojetí výpočtů a chybám v předmětném DP je poněkud překvapující shoda ve výpočtu se silou dle simulace ( 17 391

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita E
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 129530