VAHALA, J. Výroba krytu kloubu přívěsného vozíku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Řiháček, Jan

Závěrečná práce pojednává o návrhu nástroje pro výrobu krytu připojovacího kloubu přívěsného vozíku. Součástka je prostorového tvaru s otvory. Vzhledem ke komplikovanému tvaru se student po rozboru zadání rozhodl využít pro výrobu kombinaci technologií tažení, stříhání a lemování. Na tuto problematiku také následně zaměřil literární rešerši i výpočty potřebné pro návrh a kontrolu nástroje. Vzhledem k povaze řešené problematiky ji rovněž vhodně doplnil o analýzu vyrobitelnosti s použitím numerické simulace v softwaru PAM-Stamp. Student pracoval vcelku samostatně a bezprostředně reagoval na připomínky a doporučení vedoucího, které se snažil zapracovat do své práce. Celkové hodnocení tak zohledňuje nejen splnění cílů zadání, ale i celkový přístup studenta k jejímu vypracování.

Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Žák, Ladislav

DP pana Jiřího Vahaly zpracovává výrobu krytu kloubu přívěsného vozíku. Je vyhotovena na 63 stranách textu, doplněna 65 obrázky, 15 tabulkami, 1 přílohou a 12 ks výkresové dokumentace. Součást je tvarový výtažek z plechu a tedy i studijní část je zaměřena na technologii tažení. Vlastní řešení zahrnuje potřebné výpočty. Kap 3.1 řeší velikost polotovaru . Zde mi trochu chybí obrázek označující jednotlivé úseky součásti označované ve výpočtu a , b, bh a pod. a dále je škoda, že není uveden souhrnný technologický postup výroby součásti aby byl jasný přehled o tom co v které operaci probíhá a u výpočtu sil jednotlivých operací třeba i obrázek s jednotlivými parametry. Zlepšilo by to orientaci ve výpočtech. Dále byl navržen nástroj a ověřen simulací a ekonomické vyhodnocení. Výkresová dokumentace: Nemůže být pouze kalen, ale kaleno a popuštěno. U tažníku 2 vzniká ostrá ne moc vhodná hrana, je to nutné? DP pana Bc. Jiřího Vahaly splnila požadavky zadavatele a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 129771