VÁCLAVEK, P. Výroba zámku skládacího metru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Žák, Ladislav

Pan Bc. Petr Václavek zpracoval téma výroby zámku skládacího metru. Výstupem práce je navržený postupový nástroj, který zahrnuje operace stříhání, ohýbání, ražení a protrhávání a těmto technologiím je věnována i studijní část. Nástroj je proveden zdařile a plně by se v praxi uplatnil. Diplomant se držel dané osnovy zpracování a splnil požadavky zadání v plném rozsahu a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lidmila, Zdeněk

V diplomová práci Bc. Petra Václavka je řešen postup výroby zámku skládacího metru. Na podkladě rozboru zadání, zvolil diplomant pro výrobu postupový sdružený nástroj. V kap.2 následně analyzoval zvolené technologie plošného tváření. Tato kapitola je zpracována kvalitně, podrobně a přehledně. Vyskytují se zde pouze drobné nepřesnosti a nedostatky. Např. vztah (2.1) pro výpočet střižné vůle by bylo vhodnější uvést ve tvaru publikovaném v platné normě ČSN 226015 (Střihadla a střižné vůle). Schéma hydraulického lisu uvedené v kap.2.6 prezentuje stroj pro volné kování a ne plošné tváření, na obr.41 chybí osy otvorů. Také kvalita některých převzatých obrázků je zde na nízké úrovni. Vlastní návrh postupu výroby uvedený v kap.3, je opět zpracován kvalitně. Na podkladě posouzení a výběru z několika variant, vybral diplomant postup výroby, s kterým lze souhlasit. Žádám studenta, aby při obhajobě vysvětlil na základe čeho zvolil vnější průměr svitku 1 m, jak je uvedeno na str.39. Námitku mám ke stanovení funkčních rozměrů střižníků a střižnic, při níž mělo být vycházeno z tzv. „přípustné míry opotřebení“ a tolerancí nástroje podle normy ČSN 22 6015. Technicko-ekonomické zhodnocení uvedené v závěru práce je úplné a prokazuje správnost zvoleného výrobního postupu. K DP je přiložen výkres výrobku, 3 výkresy sestavy nástroje s dvěma oddělenými kusovníky a 9 výrobních výkresů. Výkresová dokumentace je zpracována na dobré úrovni, vyskytují se zde drobné nedostatky. Např. na výkrese ohybníku, raznice a razníku chybí osy. Diplomovou práci Bc. Petra Václavka pokládám za zdařilou a hodnotnou. Z rozsahu a úrovně jejího zpracování je zřejmý zodpovědný přístup diplomanta. Práce je logicky uspořádaná, sestavená se všemi potřebnými formálními náležitostmi. Vytknout lze nižší úroveň grafické zpracování práce v úvodních kapitolách. Drobné nepřesnosti, vyskytující se v práci, jsou formálního charakteru a nijak nesnižují její úroveň

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 132376